Etikkekspert roser Se og Hør-redaktør

Car-Erik Grimstad mener Ellen Arnstad pratet godt for seg.

(Dagbladet:) Pressens Faglige Utvalg (PFU) har valgt å felle Se og Hør for brudd på god presseskikk.

I første omgang gjaldt det for å ha snikfotografert kronprinsbarna utenfor Kongsgården, uten at de var klar over det.

Utvalget mener at selv om Se og Hør hadde rett til å lage en sak om at kronprinsparet ferierte på St Bart, var omfanget og nærgåenheten i de mange bildene av barna over streken for hva som var av nyhetsinteresse.

Vurderingssak
I den endelige uttalelsen fra PFU står det blant annet:

«Det avgjørende blir å vurdere reportasjenes nyhetsverdi og samfunnsmessige betydning, opp mot hvor langt inn i privatsfæren reportasjen går. Utvalgets flertall kan ikke se at den første reportasjen fra St. Barts, med mange fotografier av kronprinsfamilien, inkludert barn, i intime situasjoner i badetøy kan begrunnes i et berettiget informasjonsbehov.»
Oppsiktsvekkende
Etikk- og kongehusekspert, Carl-Erik Grimstad er ikke overrasket over den endelige uttalsesen. Han mener likevel at det mest oppsiktsvekkende tirsdag var det høye nivået over debatten.

- Det var masse legitimitet. En gjennomgående grundig og fin debatt, sier Grimstad til Dagbladet. 

Blant annet roser kongehuseksperten redaktøren i Se og Hør, Ellen Arnstad for å ha uttalt seg på en skikkelig og ordentlig måte.

- Ellen uttalte seg på skikkelig måte som viser hun har lært noe av dette. Jeg mener også at vi i dag så PFU på sitt beste, og at alle som har sett på PFU-behandlingen i dag har lært noe om presseetikk, forteller Grimstad.

- Forventet
En som også fulgte PFU-behandlingen i dag er medieforsker Svein Harald Brurås.

- Det er som forventet, jeg mener Se og Hør brøt god presseskikk i denne saken, forteller han til Dagbladet.

Bakgrunnen for klagen var at Se og Hør blant annet hadde publisert bade- og feriebilder av kongefamilien på to private ferier.

- Vanskelig å leve med
- Om de ikke hadde blitt felt ville det satt kongehuset i en tøff situasjon. Ville vært vanskelig for dem å leve med en frifrinnelse av bladet, sier Brurås.

For ordens skyld opplyses det om at Dagbladet i dag eies av Aller Media AS, som også eier Se og Hør.