REGJERINGSKVARTAL: Fra Svalbard i nord til Mandal i sør er Statsbygg i gang med en rekke byggeprosjekter. Nye museer, store utdanningsinstitusjoner og til og med et nytt regjeringskvartal er blant det som tar form, skriver artikkelforfatteren. Foto: Team Urbis / Statsbygg / NTB scanpix
REGJERINGSKVARTAL: Fra Svalbard i nord til Mandal i sør er Statsbygg i gang med en rekke byggeprosjekter. Nye museer, store utdanningsinstitusjoner og til og med et nytt regjeringskvartal er blant det som tar form, skriver artikkelforfatteren. Foto: Team Urbis / Statsbygg / NTB scanpixVis mer

Etisk handel:

Etisk handlekraft

Festtaler og store ord holder ikke. Etisk handel må synes i daglige prioriteringer, ikke bare i prat.

Meninger

Fra Svalbard i nord til Mandal i sør er Statsbygg i gang med en rekke byggeprosjekter. Nye museer, store utdanningsinstitusjoner og til og med et nytt regjeringskvartal er blant det som tar form.

Men tenk om vi plutselig skulle funnet ut at et av våre praktbygg ble bygget med stein hogget av små barn i India. Det moralske ansvaret ville vært uutholdelig, omdømmet ville rast.

Derfor er bærekraftig forretningsdrift noe vi jobber med hver dag i Statsbygg. For tre år siden viste vi vei og meldte oss inn i Initiativ for Etisk Handel (IEH). Fortsatt er vi omtrent de eneste fra byggebransjen som er medlem.

Kravene våre er ufravikelige: Stein, tømmer og andre varer som blir brukt i Statsbyggs prosjekter, skal ikke produseres under helsefarlige forhold, av barn eller av arbeidere som ikke har faglige rettigheter eller en anstendig lønn.

Dette har vi med oss uansett om vi skal kjøpe inn håndskåret skifer, armeringsjern, arbeidstøy eller sofaputer.

Vi er ikke naive, vi vet at dette foregår og kan ramme oss neste gang. Derfor gjør vi vårt ytterste for å sikre etisk handel i våre innkjøp og prosjekter. Vi kartlegger leverandørkjeder og dukker opp på kontroll i utenlandske fabrikker. Må rutinene endres, tilbyr vi hjelp og veiledning. Det fungerer bedre enn dagsbøter.

Når jeg deltar på IEHs etiske handelskonferanse 2018 i morgen er det særlig en lærdom jeg vil dele fra våre tre år som medlem: Etikken må synes i prioriteringene, ikke bare i prat.

Bærekraft er et stort ord det er lett å dra fram i festtaler, men like lett å la være å forankre i konkrete mål. Derfor er etikk noe man må jobbe med daglig, for å hamre den inn i bedriftskulturen.

Det er ikke lett. Tvert imot – etisk handel er vanskelig. Det krever mye kompetanse og det vil alltid være en risiko for at leverandøren ikke forteller sannheten om hvor varene faktisk produseres. Korrupsjonsfaren er alltid til stede. Noen ganger må man starte helt på nytt.

Bærekraftig forretningsdrift koster litt mer der og da. På den andre siden blir den langsiktige gevinsten forhåpentligvis større, ikke bare for din egen bedrift, men for alle involverte.

Derfor er det så viktig å innse at etisk handel krever etisk handlekraft.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.