DEBATT

Etisk handel:

Etisk handlekraft

Festtaler og store ord holder ikke. Etisk handel må synes i daglige prioriteringer, ikke bare i prat.

REGJERINGSKVARTAL: Fra Svalbard i nord til Mandal i sør er Statsbygg i gang med en rekke byggeprosjekter. Nye museer, store utdanningsinstitusjoner og til og med et nytt regjeringskvartal er blant det som tar form, skriver artikkelforfatteren. Foto: Team Urbis / Statsbygg / NTB scanpix
REGJERINGSKVARTAL: Fra Svalbard i nord til Mandal i sør er Statsbygg i gang med en rekke byggeprosjekter. Nye museer, store utdanningsinstitusjoner og til og med et nytt regjeringskvartal er blant det som tar form, skriver artikkelforfatteren. Foto: Team Urbis / Statsbygg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fra Svalbard i nord til Mandal i sør er Statsbygg i gang med en rekke byggeprosjekter. Nye museer, store utdanningsinstitusjoner og til og med et nytt regjeringskvartal er blant det som tar form.

Men tenk om vi plutselig skulle funnet ut at et av våre praktbygg ble bygget med stein hogget av små barn i India. Det moralske ansvaret ville vært uutholdelig, omdømmet ville rast.

Derfor er bærekraftig forretningsdrift noe vi jobber med hver dag i Statsbygg. For tre år siden viste vi vei og meldte oss inn i Initiativ for Etisk Handel (IEH). Fortsatt er vi omtrent de eneste fra byggebransjen som er medlem.

Kravene våre er ufravikelige: Stein, tømmer og andre varer som blir brukt i Statsbyggs prosjekter, skal ikke produseres under helsefarlige forhold, av barn eller av arbeidere som ikke har faglige rettigheter eller en anstendig lønn.

Dette har vi med oss uansett om vi skal kjøpe inn håndskåret skifer, armeringsjern, arbeidstøy eller sofaputer.

Vi er ikke naive, vi vet at dette foregår og kan ramme oss neste gang. Derfor gjør vi vårt ytterste for å sikre etisk handel i våre innkjøp og prosjekter. Vi kartlegger leverandørkjeder og dukker opp på kontroll i utenlandske fabrikker. Må rutinene endres, tilbyr vi hjelp og veiledning. Det fungerer bedre enn dagsbøter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer