Debatt: Nobel

Etisk regelverk for Nobelkomiteen

Det er for lengst er på plass.

NOBELT: Kaci Kullmann Five, leder av Nobelkomiteen, og komiteens sekretær Olav Njølstad (i bakgrunnen), offentliggjør Colombias president Juan Manuel Santos som vinner av årets fredspris på Nobelinstituttet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NOBELT: Kaci Kullmann Five, leder av Nobelkomiteen, og komiteens sekretær Olav Njølstad (i bakgrunnen), offentliggjør Colombias president Juan Manuel Santos som vinner av årets fredspris på Nobelinstituttet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Meninger

Dagbladet kommenterer på lederplass mandag 5. desember avsløringene om at sørkoreansk etterretning omkring årtusenskiftet skal ha drevet en systematisk påvirkningskampanje for å skaffe landets daværende president, Kim Dae-jung, Nobels Fredspris.

Dagbladet er sterkt kritisk til de svar tidligere komitemedlem Gunnar Stålsett og tidligere komitesekretær Geir Lundestad i ettertid har gitt på spørsmål om sine respektive kontakter med Sør-Korea. I følge avisen er det «åpenbart at Nobelkomiteen trenger tydelige etiske regler for hvordan medlemmene skal opptre. Får det feste seg et inntrykk av at det er mulig å kjøpe Fredsprisen, mister den enhver verdi.»

Det siste er jeg hjertens enig i. Som Nobelkomiteens sekretær er jeg derfor glad for å kunne berolige Dagbladet med at det etterlyste etiske regelverket for lengst er på plass. Det ble innført i 2014, i Thorbjørn Jaglands siste år som leder, og er blitt ytterligere innskjerpet etter at Kaci Kullmann Five overtok ledervervet i 2015. Regelverket inneholder etiske retningslinjer knyttet til habilitet, taushetsplikt og korrupsjon (gaver/reiser/bestikkelser). Korrupsjonsbestemmelsene er nettopp innført for å motvirke at det skapes et inntrykk av at Nobels Fredspris er til salgs.

I følge regelverket må Nobelkomiteens medlemmer og dens sekretær i utøvelsen av sine verv søke å unngå situasjoner som direkte eller indirekte kan tolkes som aksept av forsøk på å påvirke valget av fredspristaker. Om bestikkelser sier regelverket: «Nobelkomiteens medlemmer og dens sekretær må aldri kreve, motta eller akseptere tilbud om en utilbørlig fordel som er egnet til å påvirke utøvelsen av vervet i Komiteen. Den enkelte må rapportere alle tilbud om slike gaver til Komiteen.» Og tilsvarende om gaver og reiser: «Gaver og betalte reiser som har relevans for eller kan knyttes til vervet som medlem i Nobelkomiteen, skal legges frem for og vurderes av Nobelkomiteen ved hvert enkelt tilfelle.» Regelverket gjør det klart at komiteens medlemmer og sekretær ikke under noen omstendighet får takke ja til reiser betalt av andre «der det er grunn til å tro at betalende part støtter en bestemt kandidats kandidatur til fredsprisen eller selv er kandidat.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.