DEBATT

Debatt: Nobel

Etisk regelverk for Nobelkomiteen

Det er for lengst er på plass.

NOBELT: Kaci Kullmann Five, leder av Nobelkomiteen, og komiteens sekretær Olav Njølstad (i bakgrunnen), offentliggjør Colombias president Juan Manuel Santos som vinner av årets fredspris på Nobelinstituttet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NOBELT: Kaci Kullmann Five, leder av Nobelkomiteen, og komiteens sekretær Olav Njølstad (i bakgrunnen), offentliggjør Colombias president Juan Manuel Santos som vinner av årets fredspris på Nobelinstituttet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kommenterer på lederplass mandag 5. desember avsløringene om at sørkoreansk etterretning omkring årtusenskiftet skal ha drevet en systematisk påvirkningskampanje for å skaffe landets daværende president, Kim Dae-jung, Nobels Fredspris.

Dagbladet er sterkt kritisk til de svar tidligere komitemedlem Gunnar Stålsett og tidligere komitesekretær Geir Lundestad i ettertid har gitt på spørsmål om sine respektive kontakter med Sør-Korea. I følge avisen er det «åpenbart at Nobelkomiteen trenger tydelige etiske regler for hvordan medlemmene skal opptre. Får det feste seg et inntrykk av at det er mulig å kjøpe Fredsprisen, mister den enhver verdi.»

Det siste er jeg hjertens enig i. Som Nobelkomiteens sekretær er jeg derfor glad for å kunne berolige Dagbladet med at det etterlyste etiske regelverket for lengst er på plass. Det ble innført i 2014, i Thorbjørn Jaglands siste år som leder, og er blitt ytterligere innskjerpet etter at Kaci Kullmann Five overtok ledervervet i 2015. Regelverket inneholder etiske retningslinjer knyttet til habilitet, taushetsplikt og korrupsjon (gaver/reiser/bestikkelser). Korrupsjonsbestemmelsene er nettopp innført for å motvirke at det skapes et inntrykk av at Nobels Fredspris er til salgs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer