Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Etisk riktig å helbrede

BIOTEKNOLOGI: Arbeiderpartiet har lenge vært pådriveren for en mer liberal lov om bioteknologi. For oss handler det om et dyptfølt og gjennomtenkt etisk valg: Vi mennesker bør hjelpe hverandre. Ikke minst når noen blir syke. Derfor har vi i fellesskap bygd opp ett av verdens beste helsevesen, basert på behov, ikke lommebok. Og derfor skal vi søke kunnskap som kan helbrede.

MED DE FORESLÅTTE endringene i bioteknologiloven vil nok et løfte i Soria Moria-erklæringen innfris: Norge skal ikke lenger ha lovpålagte begrensninger i kampen mot kreft, Parkinson, hjerte- og karsykdommer, diabetes, hjerneslag, Alzheimer, multippel sklerose, hiv/aids og en rekke andre sykdommer som mennesker i dag lider av eller frykter. Når det nå åpnes for stamcelleforskning på overtallige, befruktede egg, er det dette det handler om. Stamceller kan bli til alle typer celler i kroppen. De kan erstatte celler som er ødelagt av sykdom. Dermed kan de lege sykdommer på en mer varig og naturlig måte enn vi kan med dagens kirurgi, strål-ing eller kjemiske behandling. Selv om mye forskning gjenstår, er utsiktene lyse. Derfor satses det enormt på dette feltet i mange land, ikke minst USA. Faren er imidlertid at vi kan få Microsoft-lignende monopoler, som selv bestemmer prisen på behandling som fortvilte mennesker er helt avhengig av. Også av den grunn må land som Norge, hvor mer forskning handler om å tjene mennesker framfor å tjene penger, være i fremste rekke på dette feltet.

DE FÆRRESTE utenfor KrF og Høyre ser problemer med forskning på overtallige befruktede egg som alternativt skal destrueres etter prøverørsbehandling. Noen flere er imot åpningen for nemndbestemt bruk av preimplantasjonsdiagnostikk, det vil si en undersøkelse av befruktet egg før innsettelse i livmor. Hensikten er å hindre at foreldre som er bærere av «alvorlig, arvelig sykdom», svært strengt definert, overfører denne til sine barn. Dette har ingenting med «design» av mennesker å gjøre. Man endrer ikke arveanleggene i eggene som skal settes tilbake i livmoren, men man godtar ganske enkelt at det velges et friskt egg. De foreldre som ønsker å bruke preimplantasjonsdiagnostikk gjør det ut i fra et sterkt ønske om å få egne friske barn.

I TILLEGG vil regjeringen godta såkalt «vevstyping», slik at barn som blir født etter bruk av preimplantasjonsdiagnostikk også kan være donorer av blodceller for søsken med alvorlig arvelig sykdom. Det var dette «Mehmet-saken» handlet om. Det påstås at dette bryter med prinsippet om at et menneske er til for seg selv, ikke for å være et «middel» for andre. Arbeiderpartiet respekterer at noen ser det slik, men vi mener problemstillingen er kunstig. Jeg mener det er etisk riktig og forsvarlig å endre bioteknologiloven, fordi vi da på sikt vil kunne hindre og helbrede flere alvorlige sykdommer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling