POPULÆRE: Bård Tufte Johansen var redd han skulle få spørsmål om hvordan det var å ødelegge «Nytt på nytt», men seertallene har holdt seg nær en million i gjennomsnitt med ham i programlederstolen. FOTO: Kristin Svorte / Dagbladet
POPULÆRE: Bård Tufte Johansen var redd han skulle få spørsmål om hvordan det var å ødelegge «Nytt på nytt», men seertallene har holdt seg nær en million i gjennomsnitt med ham i programlederstolen. FOTO: Kristin Svorte / DagbladetVis mer

Bård Tufte Johansen i Nytt på nytt

Ett år med Bård Tufte i «Nytt på nytt»: Her er seernes dom

Opprettholder nivået.

(Dagbladet): I kveld vises sesongens nest siste «Nytt på nytt»-program på NRK.

Med kveldens program har Bård Tufte Johansen (48) ledet 28 sendinger siden han tok over programlederstolen etter Jon Almaas (50) i januar.

Dagbladet har fått utlevert tall fra NRK som viser at seerne henger fast ved «Nytt på nytt», programlederbytte til tross.

Mens Jon Almaas i sitt siste år trakk 1 033 000 seere i snitt per program, klokker Bård Tufte Johansen inn på 981 000 seere i snitt i sitt første år som «Nytt på nytt»-general.

Det tilsvarer et fall på fem prosent.

Andelen seere, 59 prosent, er lik hos begge.

Bård Tufte Johansen selv er overrasket over de gode tallene.

- Oj ja, det er veldig bra, særlig med tanke på at folk ser mindre på TV. Hva de gjør i stedet, vet jeg ikke. Ja, og jeg er også skeptisk til om de kommer tilbake, sier Tufte Johansen.

- Ikke fått for mye kjeft

- Du tok over for Jon Almaas, som hadde et seersnitt på over én million seere. Hva slags press følte du på da du overtok i januar?

- Jeg fryktet at det skulle bli mange slike intervjuer, bare med andre spørsmål ala: «Hvordan føles det å ødelegge «Nytt på Nytt?», «NRK har sagt at de fra nå ikke skal ha skalla programledere på lufta i prime time, hvordan føles det?», sier Tufte Johansen.

Hva som gjør at programmet trekker nærmere en million seere, 18 år etter første program, vet han ikke. Men han mener «Nytt på Nytt» i hvert fall har høyt tempo og en fin lengde. Og at fokuset er på saker og ikke programlederne.

- Jeg skal i hvert fall ikke ta æren for det, det blir som å ta æren for en fødsel. Greit at jeg er der, men det hadde gått fint uten også, sier han.

- Hvordan vil du oppsummere ditt første år som programleder?

- Det har vært et veldig morsomt år. «Nytt på Nytt» har Norges beste tekstforfattere og redaksjon, så det er mange som drar lasset. Og for å være et satireprogram, har vi ikke fått altfor mye kjeft heller, så da er jeg fornøyd, sier Tufte Johansen.

Ekspert: - Sjukt gode tall

Marianne Massaiu, TV-sjef i mediebyrået Mediacom, sier til Dagbladet at «Nytt på nytt»-tallene for 2017 er helt formidabelt gode, og kommer med en klar melding til programleder Tufte Johansen og hans makkere Pernille Sørensen og Johan Golden:

- Gratulerer med dagen!

Massaiu mener at fallet på fem prosent fra 2016 til 2017 er nærmest ubetydelig.

- At den trioen klarer å samle nesten én million nordmenn hver fredag, er veldig, veldig sterkt. Det er helt sjukt gode tall, sier TV-sjefen.

Hun påpeker at nesten 60 prosent av dem som ser på TV på dette tidspunktet fredag kveld, ser på «Nytt på nytt».

- Det betyr at nær én fjerdedel av alle voksne nordmenn gjør det samme på samme tidspunkt. I en tid hvor det påstås at tv-seingen er død, vil jeg si det er sterkt. Det er leirbålet på fredagskvelden.

KONGEN ABDISERER: I desember i fjor hadde Jon Almaas innspilling av sitt siste «Nytt på nytt» - etter 17 år. Etter innspillinga skulle han drikke champagne hos kringkastingssjefen. Video: Nina Hansen / DagbladetVis mer Vis mer

Å hoppe etter Wirkola

Ruben Solbakk Lisøy, TV-sjef i RED Gruppen, er enig med Massaiu i at Tufte Johansen og co leverer.

- Det er jo en liten nedgang fra i fjor til i år, men det er jo veldig gode tall. Jeg synes Bård har all grunn til å være fornøyd, sier Lisøy.

Han påpeker at Tufte Johansen har større seervariasjon gjennom året enn man har sett tidligere sesonger, men sier samtidig at tv-seinga er mer fragmentert enn før.

- At Bård dessverre ender opp med å snitte under millionen, later til å være mest på grunn av starten på høsten. Han er jo over denne magiske millionen i de fleste av fredagene i 2017, sier TV-sjefen.

Lisøy tror det er vanskeligere for Bård Tufte Johansen å banke inn over én million seere enn det har vært for Jon Almaas.

- Det er veldig få programmer forunt å trekke over én million seere. Lineær tv-seing har også blitt noe redusert, så det er vanskeligere nå enn det var før. Sånn sett hadde jo Almaas bedre forutsetninger til å passere det magiske millionnivået enn det Tufte har. Dessuten var Almaas etablert i «Nytt på nytt», sier Lisøy.

Han er samtidig klar på at det er en veldig sterk prestasjon av Tufte Johansen og resten av «Nytt på nytt»-teamet å opprettholde det høye seertall-nivået etter Almaas-exiten:

- Det tyder på at konseptet står sterkt i befolkningen, og at kvaliteten er opprettholdt. Det var vel på sett og vis å hoppe etter Wirkola i norsk TV-bransje.