KUNST TIL BESVÆR: KORO har undersøkt hvordan det står til med offentlig kunst i det offentlige rom, og det står slett ikke bra til. Mottakerne av kunsten har slett ikke tatt godt vare på skattene. Her er direktetor for KORO, Svein Bjørkås.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KUNST TIL BESVÆR: KORO har undersøkt hvordan det står til med offentlig kunst i det offentlige rom, og det står slett ikke bra til. Mottakerne av kunsten har slett ikke tatt godt vare på skattene. Her er direktetor for KORO, Svein Bjørkås. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ett av fem kunstverk er rett og slett borte

Rapport viser at offentlige kunstverk behandles elendig.

Halvparten av kunstverkene er borte, ødelagt eller feilplassert, skriver Aftenposten. Det er all grunn til kunstalarm Norge rundt. Dette er kunsten som skattebetalerne finansierer.

Institusjonen for Kunst i offentlige rom (KORO) har undersøkt tilstanden til 10 prosent av de 7000 kunstverkene som befinner seg rundt i landet og som er offentlig eid.

Poenget var å få en oversikt over hvordan det sto til med kunsten som er blitt plassert i offentlige rom siden 1977.

Rapporten tyder på utbredt skjødesløshet, at kunstmottakerne ikke har tatt vare på kunstverkene som de har fått til låns.

Dette er situasjonen • 17 prosent av verkene må repareres eller behandles av fagfolk.

• 8 prosent av kunstverkene trenger akutte tiltak.

• 3 prosent av verkene er i så dårlig stand at de bør vurderes fjernes.

Rotet vekk Det som likevel er mest oppsiktsvekkende er at 22 prosent av verkene rett og slett ikke er funnet.

- Det er ikke bra at man ikke kan gjøre rede for de verkene. Alle slike tilfeller som når verker flyttes eller er skadet, eller bygg skifter eier, skal rapporteres til KORO, sier Svein Bjørkås som er direktør i Kunst i offentlige rom, til Aftenposten. 

Borte - uten forklaring De fleste verkene som ingen kan gjøre rede for, er fra perioden 1976 til 1989, det er snakk om grafikk, keramikk og malerier.

Av de 189 verkene som KORO ikke kunne finne da de var på befaring, er 43 kunstverk rotet bort, det vil si at ingen husker hvor kunstverket er blitt av.

107 verk er borte uten forklaring mens andre verk er stjålet eller antatt stjålet.

- Sløsing med verdier - Dette er sløsing med verdier og et stort problem for norske kunstnere, sier Hilde Tørdal som er styreleder i Norske Billedkunstnere, til Aftenposten.

Tørdal mener situasjonen er et bilde på hvordan man vurderer kunst i samfunnet.