Ett av menneskene bak tallene

Å bli satt ut av spill både med hensyn til sosialt liv, fysisk aktivitet og arbeidsliv, er den tøffeste jobben jeg noensinne har blitt satt til å takle.

BLE SELV PASIENT: «Som helsearbeider var jeg vant til å hjelpe andre med å bli friske og gjenvinne funksjoner. Plutselig var jeg selv pasient, på avdelingen ved Oslo universitetssykehus hvor jeg startet min yrkeskarriere i helsevesenet», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
BLE SELV PASIENT: «Som helsearbeider var jeg vant til å hjelpe andre med å bli friske og gjenvinne funksjoner. Plutselig var jeg selv pasient, på avdelingen ved Oslo universitetssykehus hvor jeg startet min yrkeskarriere i helsevesenet», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har det igjen vært fokus på Nav og dets brukere i media. Det svindles trygd for flere milliarder i året. Det blir stadig flere unge uføre. Det er altfor mange uføre. I disse oppslagene er det fokus på grupper og statistikk, ikke på enkeltmennesker. Men jeg er ett av menneskene bak tallene, en av dem som er arbeidsufør på grunn av en skade. Her er min historie.

Alle mennesker som blir alvorlig syke eller skadet i voksen alder har en «friskehistorie». Historien om hvem jeg var og hvordan jeg levde mitt liv fram til min sykehistorie inntraff. Jeg hadde opparbeidet meg god kompetanse som ergoterapeut og hadde landet i en lederstilling på et sykehus. Jeg levde sunt, var sosial, engasjert og travelt opptatt med selve livet! Men fra å være en fysisk, sosialt og arbeidsmessig aktiv jente, har jeg nå et hverdagsliv med store begrensninger på grunn av sterke smerter 24/7. Livet er snudd på hodet.

Høsten 2008 ble jeg endelig gravid! Vi var lykkelige! Lite visste vi at en av livets største lykker, å bli foreldre, skulle snu opp ned på min framtid. Vår framtid. Jeg skulle være en sunn og aktiv gravid. Men tidlig i svangerskapet fikk jeg invalidiserende bekkenløsning som utviklet seg, kort fortalt, til en varig skjelettskade i bekkenet med sterkt invalidiserende smerter og store begrensninger i hverdagen. Så tilfeldig rammer sykdom og skade. Den har forandret så mye i livet mitt, livet til samboeren min, livet jeg ønsket for sønnen vår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.