Ett skritt fra krig

Den nåværende konflikten på den indisk-pakistanske grensen er fortsettelsen av et fiendskap som har vart siden Pakistan ble skilt ut som egen stat for mer enn 50 år siden. Hovedstridsmålet er Kashmir-regionen, et stort grenseområde delt i en pakistansk og en indisk kontrollsone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I et intervju denne måneden sa Pakistans militære overhode, general Pervez Musharraf:

- Kashmir er problemet. Her ligger årsaken til spenningen. Dette kan føre til krig.

Han vedgikk at indisk-pakistanske forhold har forverret seg, og betegnet den nåværende situasjonen som et foreløpig lavmål. Han sa seg rede til å møte den indiske statsministeren A.B. Vajpayee, forutsatt at Kashmir-spørsmålet ble gitt høy prioritet.

- Vi kan sikkert diskutere saken bilateralt eller via en tredjepart, sa han. Men det er liten grunn til å tro at på noe gjennombrudd.

I mai 1998 foretok både India og Pakistan atomprøvesprengninger, og atomvåpen er nå del av det pågående våpenkappløpet mellom statene. I tilfelle krig har begge statene nok våpen til å ødelegge hverandre, og det er muligheter for at en eller begge vil ta i bruk kjernevåpen. Da er det tross alt betryggende at Pakistans leder nylig uttalte:

- Ingen med vettet i behold vil bruke atomvåpen. Våre våpen vil kun bli brukt som en absolutt siste utvei. Atomtrusselen ødelegger muligheten for å stabilisere situasjonen mellom de to landene, og er til alvorlig bekymring for menneskeheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer