«Snøfall» på NRK

Etter 10 000 sider, fire år og 50 millioner kroner er årets julekalender premiereklar:
- Det viktigste er å ikke tulle med jula

NRKs storsatsing «Snøfall» er skrevet av familien Hagerup, og for Hilde, Hanne og Klaus har det viktigste vært å ikke tulle med jula.

FORFATTER-FAMILIE: Hilde, Hanne og Klaus Hagerup har skrevet årets store adventsserie, «Snøfall», produsert av NRK Super. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORFATTER-FAMILIE: Hilde, Hanne og Klaus Hagerup har skrevet årets store adventsserie, «Snøfall», produsert av NRK Super. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi har ikke kranglet underveis, og det har vært veldig gøy, sier forfatter Hilde Hagerup til Dagbladet.

- Når man kjenner hverandre så godt gjør det at man har litt mindre respekt, og kan gi ærlige tilbakemeldinger. Vi tør å ta hverandres tekster, fortsetter forfatter og søster, Hanne.

- Vi bor heldigvis fra hverandre, konkluderer, du gjettet riktig, forfatter og pappa, Klaus, med et smil.

Lang prosess

Klaus, Hilde og Hanne Hagerup startet tilbake i 2012 jobben med å skrive historien bak årets NRK-julekalender, «Snøfall» (se faktaboks), og det er Hanne som hadde ideen til adventskalenderen.

Selve produksjonen startet i 2014, og torsdag har NRK presselansering for serien. Om en uke er det endelig klart for premiere.

Dagbladet treffer den kreative familien på Operaen i Oslo.

- Vi håper «Snøfall» står igjen som en serie som skaper julestemning for både store og små, og at familien har lyst til å se den sammen. At folk sitter igjen med en spenningshistorie, men også finner en ro ved å følge med, sier Hilde.

- Og at man forstår hvor viktig det er å være glad i hverandre, sier Klaus.

Koster 50 mill.

Og det er ikke et lite juleunivers familien har vært med å skape. Ifølge tall Dagbladet har fått tilsendt fra NRK er totalbudsjettet på hele 50 millioner kroner.

BLIR VENNER: F.v. «Frida» (Charlotte Myrset), «Pil» (Kevin Haugan) og «Selma» (Siri Skjeggedal) er alle sentrale roller i «Snøfall». Foto: NRK
BLIR VENNER: F.v. «Frida» (Charlotte Myrset), «Pil» (Kevin Haugan) og «Selma» (Siri Skjeggedal) er alle sentrale roller i «Snøfall». Foto: NRK Vis mer

- Vi visste ikke at budsjettet ble så stort da vi startet, og for oss er det helt gigantisk. Samtidig er dette mye tv for pengene, forteller Hanne, som avslører at de tre manusforfatterne også er med som statister.

- Det var veldig gøy. Jeg har aldri vært så stressa før, selv om alt jeg skulle gjøre var å gå inn en dør og se meg rundt. Detaljene som er med på sett er utrolige.

Finner en portal

I «Snøfall» møter seerne foreldreløse «Selma» på ni år som tas vare på av nabodama «Ruth». «Selma», som dagdrømmer om sin avdøde mamma og pappa, befinner seg en dag i et gammelt antikvariat. Der kommer hun over det som viser seg å være en hemmelig portal.

STRENG: Kjersti Elvik har rollen som «Ruth», nabodama som har tatt seg av «Selma» siden foreldrene hennes døde. Foto: NRK
STRENG: Kjersti Elvik har rollen som «Ruth», nabodama som har tatt seg av «Selma» siden foreldrene hennes døde. Foto: NRK Vis mer

På magisk vis befinner hun seg plutselig i nisseland, i landsbyen Snøfall, og der starter julemagien, forteller forfatterne.

Forrige uke kom det imidlertid kritikk fra Norges Fosterbarnforening i retning NRK. De reagerte sterkt på «Snøfall»s framstilling av den strenge «Ruth» og barnevernet i serien, og hevder det kan føre til mobbing av fosterhjemsbarn.

- Ikke bioligi, men kjærlighet

«Snøfall»:

  • Julekalender i 24 episoder produsert av NRK Super.
  • Med: Siri Skjeggedal (Selma), Kjersti Elvik (Ruth), Trond Høvik (Julius), Vidar Magnussen (Winter), Kevin Haugan (Pil), Charlotte Myrset (Frida), Iselin Shumba (Hjerterud), Even Aakre (Håkon).
  • I øvrige roller: Calle Hellevang Larsen, Nils Jørgen Kaalstad, Cecilie Mosli, Håvard Lilleheie, Johannes Joner, Hege Schøyen, Maria Bock.
  • Manus: Synne Teksum og Hanne, Hilde og Klaus Hagerup
  • Regi: Synne Teksum
  • Produsent: Hege Waagbø
  • Komponist: Henrik Skram

Kilde: NRK

- Vi tar kritikken på alvor. Det er viktig for oss å si, men hun som tar seg av «Selma» i serien er ikke en fostermor, hun er en nabo som ikke helt får det til, sier Hilde. – Men seriens budskap er at familie ikke handler om biologi, men om kjærlighet.

Hun forklarer at hovedkonflikten ikke er imellom «Ruth» og «Selma».

- Naboen er ikke en skurk, men blir en av historiens helter. Før man forteller hvordan ting skal være, må man fortelle hvordan de ikke skal være. NRK Super er bevisste på ansvaret de har overfor barn, sier Hanne.

Skrevet 10 000 sider

Den svært meritterte Klaus Hagerup har jobbet som regissør, skuespiller og forfatter siden 60-tallet, og har vunnet en rekke priser, blant dem Brageprisen. Han forteller at det å lage en barnefortelling «nå» kontra «da» ikke nødvendigvis er så forskjellig.

SEKRETÆR: Vidar Magnussen spiller karakteren «Winter», sekretæren til selveste julenissen. Foto: NRK
SEKRETÆR: Vidar Magnussen spiller karakteren «Winter», sekretæren til selveste julenissen. Foto: NRK Vis mer

- Nei, i bøkene mine finnes ikke mobiler og Facebook, men opplevelsen av å være barn er fortsatt den samme. Det viktige er å fortelle om karakterer som går gjennom en emosjonell utvikling, sier Klaus.

Å skrive «Snøfall» har også vært en reise for Hilde, Hanne og Klaus, en svært lang en. De har jobbet tett med NRK i prosessen.

- Kona (Bibbi Børresen) har lest gjennom alt, og har talt underveis. Det er faktisk over 10 000 sider, forteller Klaus.

Tuller ikke med jula

Siden seint på 70-tallet, da «Jens Petrus Andersen» (Henki Kolstad) og «Tøflus» (Åsmund Huser) snurret film i «Jul i Skomakergata», har generasjoner på generasjoner med nordmenn funnet fellesskap i NRKs adventskalendere.

Den aller første kom i 1970 og het «Barnas førjulskalender», og siden den gang har blant annet «Portveien», «Amalies jul», «Jul i Blåfjell», «Jul i Svingen», «Julekongen» og «Jul på Månetoppen» rullet over norske tv-skjermer.

MØTES: I nisselandsbyen Snøfall møter «Selma» (Siri Skjeggedal) julenissen, «Julius» (Trond Høvik). Foto: NRK
MØTES: I nisselandsbyen Snøfall møter «Selma» (Siri Skjeggedal) julenissen, «Julius» (Trond Høvik). Foto: NRK Vis mer

Det er med andre ord en tung kulturarv som nå hviler på skuldrene til familien Hagerup.

- For oss har noe av det viktigste vært å ikke tulle med jula, forklarer Hilde.

Leker morderleken

- Ja, også er det viktig at det er konflikter, at personer utvikler seg gjennom serien, fortsetter Klaus.

- Det må være et karakterdrevet drama sett gjennom et barns øyne. Ikke ovenfra og ned, men nedenfra og opp, konkluderer Hanne, og legger til at magien og eventyrene i Harry Potter er en av inspirasjonskildene til «Snøfall».

- Hvordan feirer familien Hagerup jul?

- Vi har grøt 23. desember. På julaften er det til vanlig ribbe, og så pakker vi opp gavene før middagen, for hvorfor skal man vente. Etter det er det lek, og «Morderleken» er favoritten, den har vi holdt på med nå i fire generasjoner, forteller de.

- I år feirer vi hos meg, og da blir det kalkun. Sorry, folkens, sier Hilde og legger strategisk skylden på sin britiske ektemann.

«Snøfall» har premiere torsdag 1. desember klokka 18 på NRK Super, men kan også ses på NRK1 klokka 18.35, og strømmes fra klokka 06.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer