Trump i Davos

Etter 20 minutter gikk Trump på første tabbe

Det var selgeren Trump som viste seg fram i Davos fredag. Det var USA som skulle selges. Ellers var det lite nytt i Trumps tale.

TALE: Donald Trump holdt den avsluttende talen for finanseliten under Verdens økonomiske forum (WEF) i Sveits fredag ettermiddag. Video: AP Vis mer Vis mer
Kommentar

Donald Trump kom til sine egne i Davos. Det var til internasjonal business han talte. Og noen tok imot ham, og velsignet hans skattekutt på 1 500 milliarder dollar, som først og fremst vil tjene dem, forretningsstanden. Men noen tok imot ham med latter og buing, da han enda en gang henfalt til tiraden om hvor ond og brutal de falske mediene er. Og noen tok ikke imot ham i det hele tatt, og spiste middag et annet sted i Davos, fordi de nektet å hilse på USAs 45. president.

For Trump var likevel opptredenen i Davos en betinget suksess. Hans egentlige publikum var ikke i salen i Davos. De var hjemme i USA, og de ville høre evangeliet om «Amerika først». Trumps tale var behersket, og til en viss grad forsonende. Han forsikret sitt publikum om at «Amerika først» ikke betyr «Amerika alene», og at han ville ha handel, men kun rettferdig handel. Og det har vi hørt før.

Men det var i samtalen med Klaus Schwab etter det korte innlegget på bare rundt 20 minutter, at det kladdet seg til for Trump. Schwab ba Trump forklare skattekuttene, som ble vedtatt rett før jul. Trump svarte med at alle piler går oppover, og så sa han at USAs børser nå er 50 prosent høyere enn de var da han tok over som president, og at han kunne forsikre forsamlingen om at hvis hans motstander i valget, Hillary Clinton, hadde vunnet i 2016, så ville børsene vært ned 50 prosent. Sekunder etter kunne man lese på sosiale medier at oppgangen på børsene under Trump ikke var 50 prosent, men 25. Og påstanden om Clinton og børsene har uforliknelige Trump-kvaliteter. Trumps skryt av at alt i USA går opp ble også plukket litt ned av at veksten i siste kvartal i fjor var på 2, 6 prosent, mens prognosen var tre prosent.

Og så gikk det litt i ball med overdrivelser og de etter hvert rituelle, hatefulle kommentarene om pressen. Det var Trump, den politiske entertaineren, eller klovnen, som var på scenen. Men bortsett fra det tidvis underholdende ved Trump, kom han ikke med noen nye avklarende svar på hva hans administrasjon vil. Vi vet at Trump er en klimafornekter. Vi vet at han er en proteksjonist, som blant annet i forrige uke innførte straffetoll på vaskemaskiner og solcellepanaler fra Sør-Korea og Kina. Men vi vet ikke nå hvor langt han vil gå i å bygge ned frihandelsregimene. Davos ga ingen nye svar på fenomenet Trump.

Det gjør det desto viktigere at Europa bygger opp sin egen økonomi og identitet, som forsvarer av de tradisjonelle vestlige verdiene i internasjonal politikk. Mens Trump gjentar mantraet «America First», og Kina legger stadig større deler av verden under sitt handelsregime, med den nye Silkeveien, hvor er Europas plass? Tidligere i uka var det den franske presidenten Emmanuel Macron og den tyske forbundskansleren Angela Merkel, som forsvarte de liberale demokratiske verdiene under årets Davos-møte. Begge understreket de verdien av frihandel, internasjonale regelverk og menneskerettighetenes universelle karakter. De forsvarte det liberale demokratiet, og dets verdier.

Mens Donald Trump var hos sine egentlige egne i Davos, og snakket om sitt hjertebarn - penger. Han var i den internasjonale kapitalismens storstue. Her talte han til sine egne, men de ville bare delvis ha ham.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.