Etter 22 år inne

Kathy Boudin ble fengslet som revolusjonær drapskvinne. Hun kommer ut i et USA hvor politisk vold har skiftet side.

NEW YORK (Dagbladet):

HVA VAR DET

første hun la merke til, Kathy Boudin, da hun for første gang på 22 år satte beina utenfor Bedford Hills delstatsfengsel i Westchester County? Den tidligere revolusjonære aktivisten i The Weather Underground slapp ut på prøveløslatelse onsdag, etter en lang tautrekking med de etterlatte etter de drepte i hennes siste voldelige politiske aksjon.

Det var ranet av en pengetransport fra vaktselskapet Brink's i Nyack i staten New York, i regi av The Black Liberation Army. En dag i 1981 satte Kathy bort sin 14 måneder gamle baby, leide en liten lastebil, og sammen med tre andre revolusjonære plyndret hun den pansrede pengetransporten med maskinpistol. To politimenn og en Brink's-vaktmann ble drept, og Kathy Boudin ble pågrepet idet hun forsøkte å flykte fra stedet.

- Jeg trodde pengene skulle gå til å hjelpe de svarte. I min sjel var det som med Robin Hood, ta fra de rike og gi til de fattige, sa hun under rettssaken.

Det hjalp ikke. Kathy Boudin ble dømt. I fengselet har hun vært en mønsterfange som har tatt utdanning og hjulpet hiv/aids-smittede medfanger, noe som medvirket til prøveløslatelsen.

ET IØYNEFALLENDE

trekk ved det amerikanske samfunnet den tidligere fangen nå vil møte, er at den venstreorienterte, radikale offentligheten som hun var en ekstremistutgave av - den finnes ikke lenger. I et høyreorientert USA er kritiske røster fra venstre helt marginalisert.

Men den politiske volden lever i beste velgående. Den har bare skiftet side. Mens det på 70-tallet var marxistiske revolusjonære grupper som laget bomber og brukte dem mot politi og maktsymboler, er det nå abortmotstandere og politiske einstøinger som har overtatt volden og bruker den mot leger, klinikker eller føderale bygninger.

På verdensbasis har den politiske volden fått et solid fotfeste i åra siden Kathy Boudin og hennes sammensvorne priste volden i The Weather Underground - oppkalt etter en linje i en Bob Dylan-sang: «You don't need a weatherman...»

Irak, Tsjetsjenia, Israel, Indonesia, Jemen, Saudi-Arabia, Nord-Irland, Mexico og USA - for å nevne noen.

Kathy Boudin historie er fascinerende. Hun er datter av en radikal borgerrettsjurist og var et privilegert barn. I 1970 var hun involvert i en bombefabrikk i Greenwich Village i New York. Et rekkehus fylt av bomber eksploderte, og tre mennesker ble drept. Etter dette gikk hun under jorda i elleve år. Først i det fatale pengetransportranet dukket hun opp igjen.

Hun var en terrorist og kommer nå tilbake til et samfunn som er i full beredskap mot terrorisme. Selv har hun sagt at hun ønsker å leve stille og uten oppmerksomhet. En nevø av en av de drepte politimennene sier at han håper Kathy nå får gjort noe godt.

- Men jeg er redd hun blir en medieyndling på Manhattan, og at jeg blir nødt til å lese om hvordan hun dukker opp ved åpningen av Robert De Niros siste restaurant.