DEBATT

Debatt: Barneidrett

Etter 25 år gir jeg opp som trener

Prinsippet om at alle skal gis mulighet til å være med, er blitt underordnet det sentrale mantraet i toppidretten: Vi skal bli best i verden.

MANTRAET: Når vi godtar et mantra om at vi skal bli best i verden, betyr det at klubbene må strømlinjeformes så barn og unge lærer å se idrettsutøvelse og topp-prestasjoner som livets sentrale mål og mening, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpxi
MANTRAET: Når vi godtar et mantra om at vi skal bli best i verden, betyr det at klubbene må strømlinjeformes så barn og unge lærer å se idrettsutøvelse og topp-prestasjoner som livets sentrale mål og mening, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpxi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Idrett for alle var målet som lå til grunn da Norges Idrettsforening (NIF) så dagens lys etter krigen. I dag er hele 93 prosent av alle barn innom barneidretten i sin oppvekst. Samtidig håver vi inn gull i OL. NIF hevder derfor at i Norge lever toppidrett og breddeidrett sammen i skjønn forening.

Mediene begynner nå – endelig – å skrape litt i dette glansbildet.

Det siste året har vi fått en håndfull artikler om den skitne hemmeligheten alle trenere og forbundsledere har kjent til i årevis: Klubbene melker breddeidretten for å finansiere toppidrettssatsingen. Småbarnsforeldrenes betalingsevne utnyttes maksimalt for at trenere og forbundsledere skal få den profesjonelle toppidretten de drømmer om. Idretten er altså ikke lenger til for alle – den er til for dem som kan betale for klubbenes ambisjonsnivå.

Siden ærlighet er en av våre kjerneverdier må vi henge bjella på sauen og si hvorfor det er blitt slik.

Formålsparagrafen – prinsippet om at alle skal gis mulighet til å være med – er blitt underordnet det sentrale mantraet i toppidretten: Vi skal bli best i verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer