Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Ideer

Etter 70 år ble det funnet en liten dagbok med dikt og tegninger fra en av Stalins forhatte fengsler

Og, i år er det 100 år siden Aleksandr Solzjenitsyn ble født.

STALINS GRUSOMHET: Etter nesten 70 år er det nå dukket opp en dagbok bestående av tegninger og små dikt (kupletter) som forteller om livet i et Sibir-fengsel bygd av Stalin. Bildet er fra ruinene av et GULag-fengsel i Sibir tatt cirka 1965. Foto: NTB Scanpix
STALINS GRUSOMHET: Etter nesten 70 år er det nå dukket opp en dagbok bestående av tegninger og små dikt (kupletter) som forteller om livet i et Sibir-fengsel bygd av Stalin. Bildet er fra ruinene av et GULag-fengsel i Sibir tatt cirka 1965. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Solzjenitsyn (1918 - 2008) viet nesten hele sitt monumentale forfatterskap til å beskrive råskapen i Stalin-tidens GULag-leire, men en ørliten, nylig gjenfunnet dagbok vekker historien til live fra den andre siden av spekteret: her er alt skjørt og nært, til og med vakkert.

Nobelprisvinneren gikk aldri av veien for å kritisere Stalin og GULag-systemet, gjennom bøker som En dag i Ivan Denisovitsj’ liv (1962), I første krets (1968) og GULag-arkipelet (1973-76). Hundre år er det altså siden han ble født, helt sør i Russland, ved foten av Kaukasus-fjellene. Han var offiser under Den store fedrelandskrigen (1941-45), der han lot seg sjokkere av sine egne soldaters brutale framferd i Tyskland under frigjøringen. Men han lot også de overordnede få gjennomgå, og derfor satt han fanget i KGBs fengsel Lubjanka i sentrum av Moskva når fyrverkeriet som feiret fredens komme spredte seg over himmelen. Stalin hadde vunnet krigen.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?