SLO GOEBBELS SØNN: Dagen før Joseph Goebbels og kona tok livet av barna og seg selv møtte Johanna Ruf (88) Goebbels sønn Helmut (i midten). Ruf forteller at hun slo til gutten fordi han var frekk mot henne. FOTO: NTB Scanpix
SLO GOEBBELS SØNN: Dagen før Joseph Goebbels og kona tok livet av barna og seg selv møtte Johanna Ruf (88) Goebbels sønn Helmut (i midten). Ruf forteller at hun slo til gutten fordi han var frekk mot henne. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Etter 72 år forteller sykepleieren Johanna Ruf om den siste tiden i Hitlers bunker

Johanna Ruf var 15 år i 1945. Nå gir hun ut bok om den siste tida i bunkeren til «Der Führer».

(Dagbladet): De siste dagene før andre verdenskrig tok slutt, befant 15 år gamle Johanna Ruf seg i Hitlers bunker, hvor hun var utplassert som sykepleier.

I en ny bok med tittelen «Eine Backpfeife fur den Kleinen Goebbels», eller «En ørefik til Goebbels junior» på norsk, forteller Ruf (88) om opplevelsene fra bunkeren.

- Utenfor skjøt de på alt som beveget seg. Derfor overnattet vi i bunkeren, sier Ruf til den tyske avisa Bild.

Det var ikke noen skoleundervisning lenger, og hun hadde meldt seg frivillig til å jobbe som sykepleier sammen med andre jenter fra Bund Deutscher Mädel. Dette var en del av Hitlerjugend, ungdomsorganisasjonen til det tyske nazipartiet.

De yngste jentene skal ha befunnet seg i sykestua i Adolf Hitlers bunker.

- Skjortene var ikke rene nok

Ruf forteller at hun sammen med 30 andre tok seg av sårede i bunkeren hvor Hitler, Goebbels og andre naziledere hadde forskanset seg i kampen om Berlin. Det ble lite søvn, og måltidene besto av nødrasjoner fra infanteriet.

Blant det hun husker fra oppholdet i bunkeren, var da hun og flere av de andre sykepleierne skulle delta på en seremoni, hvor Hitler skulle hedre dem for arbeidet deres. De hadde forberedt seg godt.

- Vi vasket skjortene våre så vi var klare til å stå foran Hitler, forteller hun.

Men seremonien ble avlyst, angivelig fordi skjortene ikke var rene nok.

Goebbels' sønn

Ruf møtte aldri Hitler, som kort tid etterpå tok sitt eget liv i bunkeren. Et møte 88-åringen derimot husker godt, var da hun møtte en liten gutt i bunkeren. Gutten var frekk mot henne, så hun truet med å gi ham en ørefik. Gutten svarte med et «bare gjør det».

- Da ga jeg ham en, forteller Ruf.

Seinere fikk hun vite at gutten het Helmut, og var sønnen til Nazi-Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels. Hendelsen skjedde dagen før moren hans, Magda Goebbels, tok livet av parets barn før både hun og Joseph Goebbels begikk selvmord.

Goebbels-paret kunne ikke forestille seg en framtid for barna sine uten Det Tredje Rike, og bestemte seg derfor for at barna måtte dø sammen med dem.

Etter at Tyskland hadde tapt krigen, ble Ruf arrestert av den sovjetiske hæren. Men fordi hun kun var 15 år, ble hun tidlig løslatt.

Jobbet for Goebbels

Boka «En ørefik til Goebbels junior» kommer et år etter premieren på filmen «Et tysk liv», hvor Brunhilde Pomsel fortalte om sin tid som sekretær i nazistenes propagandadepartement i Berlin.

Jobben gikk på å bestyre Josef Goebbels forværelse, og dag og natt være klar til å ta diktat av brev og taler. Hun ble også godt kjent med de seks små barna hans, dem som ble drept av moren sin Magda Goebbels da krigen var tapt.

Den tidligere sekretæren fortalte at hun aldri visste noe om holocaust. Hun var bare en uinteressant brikke i det store spillet - og begrep egentlig ikke hva slags apparat hun var blitt en del av.

- Jeg kunne ikke ha gjort motstand. Til det er jeg alt for feig, sa hun før filmpremieren under en kort samtale med Bild.

Om hun angrer?

- Goebbels var et stort svin. Selv om jeg personlig ikke gjorde noe galt, bebreider jeg meg selv for at jeg den gangen var så uinteressert i politikk. Men jeg har alltid vært «upolitisk», sa hun.

GA IKKE OPP: På tross av at Edith Eva Eger (89) ble fortalt at hun ikke kom til å overleve tiden i Auschwitz ga hun ikke opp. Video: CNN Vis mer