Anmeldelse Film «Lady Bird»

Etter å ha sett denne får du lyst til å ringe mamma

En perle av en film om store døtre, mødrene deres, og de andre som omgir dem.

«LADYBIRD»: Greta Gerwig debuterer som regissør med dramakomedien «Lady Bird» med Saoirse Ronan i hovedrollen. Filmen har norsk premiere 13. april 2018. Video: Zero Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Den rastløse syttenåringen Lady Bird (Saoirse Ronan) ville muligens snøftet av et så forslitt uttrykk som «en perle av en film». Og likevel er det dét «Lady Bird» er: Liten, men uhyre velskapt, fast og skinnende.

Den tar for seg en overgangsfase, nemlig tiden da Lady Bird - navnet har hun gitt seg selv, for å flykte unna det prosaiske Christine - sender ut collegesøknader og forbereder seg på å flytte hjemmefra. Lady Bird har både omsorgsbehov og markeringsbehov, hun er frustrert over å bo i Sacramento og ikke et en større og mer sofistikert by. Hun er, som store tenåringer flest, oppslukt av utforskningen av seg selv.

Skikkelige folk

Denne utforskningen kan være høylytt og drive familien til vanvidd, kanskje særlig moren (Laurie Metcalf), som jammen synes hun har nok å stri med med den arbeidsledige ektemannen og de ubetalte regningene, om hun ikke også skal måtte stå til skolerett for datteren og hennes beskyldninger om at de ikke har gjort nok for å gjøre henne verdensvant.

Forholdet mellom de to er filmens omdreiningspunkt, og er morsomt, dypt og sårt. Mor og datter kan gå fra kjekling til trøst på null komma to, være fullstendig forent i samme opplevelse for så plutselig å fremstå som uforståelige mot hverandre. Begge oppfører seg tidvis dårlig. Begge kan bli så fylt opp av frustrasjon at det flommer over på ukontrollerte måter. Begge er skikkelige, samvittighetsfulle mennesker som gjør sitt beste i en strevsom hverdag. Og etter å ha fulgt dem på den humpete reisen deres, er det ingenting du får mer lyst til enn å ringe mamma.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer