Etter at Australia valgte en Kyotovennlig regjering er det enda klarere enn før at USA er isolert, og at landet nå sitter på nøkkelen til låse opp den fastlåste situasjonen i de internasjonale klimaforhandlingene. Det kommer neppe til å skje under de pågående forhandlingene på Bali.
Av enkelte er Balimøtet beskrevet som et være eller ikke være for det internasjonale klimasamarbeidet. USA er tilsynelatende mer villige enn tidligere til å gå inn i reelle forhandlinger om en avtale etter at Kyotoprotokollen utløper i 2012. Men amerikanernes posisjon om ikke å forplikte seg folkerettslig til utslippsreduksjoner er uendret. Dette er det vesentlige hinderet for å få i stand en avtale etter 2012 som kan legge grunnlaget for globale utslippsreduksjoner i det omfang som er nødvendig.
Det interessante spørsmålet er derfor om USA vil endre sin posisjon tidsnok til å rekke 2012-fristen.
Et av de viktigste formålene med et forpliktende internasjonalt samarbeid slik det er utformet under Kyotoprotokollen, er å få fastsatt en global kostnad på utslipp av drivhusgasser. Kvotehandelssystemet er mekanismen som er brukt å få fastlagt en slik kostnad. Effektene av de mange tiltak og virkemidler som er aktuelle for å løse klimaproblemet vil forsterkes når det blir dyrere å bruke olje, kull og gass. Dette er helt avgjørende for å få løst klimaproblemet.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger