BOKUTDRAG: Torstein Velsand er nå ute med en bok om to av våre to største, Edvard Munch og Henrik Ibsen, om deres felles møtespunkter innenfor kunst og kultur noe som endte med at de to aldri snakket ammen mer. Foto: NTB Scanpix.
BOKUTDRAG: Torstein Velsand er nå ute med en bok om to av våre to største, Edvard Munch og Henrik Ibsen, om deres felles møtespunkter innenfor kunst og kultur noe som endte med at de to aldri snakket ammen mer. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Etter disputten om en barregning snakket Ibsen og Munch aldri sammen igjen

«Vel, Ibsen,» svarte Munch, som kunne være nokså nærtagende. «Vi sees ikke mer.»

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Edvard Munch, bildeskaperen som viet sitt liv og sine krefter til å gi dypt personlige sjelsinntrykk og erfaringer en form som gjorde dem allmenngyldige, etterlot seg også store mengder skrift: dagbøker, brev, filosofiske notater, skjønnlitterære forsøk, selvbiografiske skisser, sågar skuespill. Han kunne nok også ha blitt en stor dikter, betrodde han en gang en kollega, og mange av motivene vi kjenner fra Munchs bilder, gjorde han opprinnelig til gjenstand for litterær behandling.

Henrik Ibsen skal på sin side ha næret såpass sterke drømmer om å bli maler at hans hustru Suzannah stundom hadde en stri tørn med å holde ham unna staffeliet. Allerede i guttedagene gjorde han seg bemerket med treffsikre karikaturer. Siden fikk han gå en tid på tegneskole, og avanserte etter hvert til både olje og akvarell. Som apotekerlærling i Grimstad tapetserte han arbeidsgiverens værelser med egne skilderier, produkter som høstet lokalbefolkningens beundring. Det kan vel forsvares å hevde at han drev det til å bli en dyktig amatør.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn