Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den umulige japanske pusleknuten

Etter et tiår med IQ-leken måtte han bare gi opp. Så kom løsningen

Fikk japansk detektiv-program til å undersøke den tilsynelatende «umulige» oppgaven.

UMULIG?: (Trykk på ikonet nederst til høyre for undertekst). Akihara brukte 10 år på denne pusleknuten uten å finne en løsning. Det japanske TV-programmet «Detective Knight Scoop» tok saken for å finne en løsning. Klarer de det? Video lisensiert av ABC International. Vis mer <... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av oss har på et tidspunkt blitt sittende og fikle med en IQ-leke; trådknuter eller treklosser som tilsynelatende ikke er mulige å få fra hverandre eller å pusle sammen.

Løsningen er derimot sjelden langt unna, for det finnes alltid en venn eller et familiemedlem som kan hovere med fasiten om man ikke selv strekker til.

En slik nøtt ble også 63 år gamle Toshihiko Akihara introdusert for, i et venteværelse på tannlegekontoret sitt i Japan. Året var 1994.

ENKELT I TEORIEN: Oppgaven er å flytte metalringen fra den grønne kulen til den røde. Foto: ABC International Inc.
ENKELT I TEORIEN: Oppgaven er å flytte metalringen fra den grønne kulen til den røde. Foto: ABC International Inc. Vis mer

Ti år seinere sitter Akihara på det samme venteværelset, med den samme IQ-leken, nå 73 år gammel, men fortsatt uten en løsning på oppgaven.

HOVEDPERSONEN: Toshihiko Akihara. Foto: ABC International Inc.
HOVEDPERSONEN: Toshihiko Akihara. Foto: ABC International Inc. Vis mer

Satte «detektiver» på saken

Frustrert over det årelange hodebryet tar han med seg IQ-leken hjem, uten resultat.

Det er da Akihara tar kontakt med det populære Japanske TV-programmet «Detective Knight Scoop», som tar på seg å løse vanskelige oppdrag for seerne sine.

I videoen øverst i saken kan du se hele sekvensen fra programmet, som prøver alle mulige innfallsvinkler i håp om å finne en løsning. Men klarer de det?

Og her er det greit å komme med en spoileralert. Derfor legger vi inn et betimelig skjermbilde som du kan rulle forbi etter at du har sett klippet.

MONKEY BUSINESS: Alle må bidra i jakten på en løsning. Foto: ABC International Inc.
MONKEY BUSINESS: Alle må bidra i jakten på en løsning. Foto: ABC International Inc. Vis mer

Helt umulig

I dag er det tretten år siden programmet gikk på lufta, og da Dagbladet kom i kontakt med Akihara var han klar på at selv ikke de ekstra tretten åra ville ha hjulpet ham i å løse oppgaven alene.

- Den var helt umulig. På slutten tenkte jeg at dette kanskje bare var en pyntegjenstand, og at den faktisk ikke hadde noen løsning. Jeg håpte jo at detektivene i programmet skulle finne en fasit, men jeg trodde ikke det var mulig, forklarer han.

I videoen ser vi at det ikke bare er Akihara som sliter med knuten. Heldigvis har Japan en forening for alt, for når Yamamoto fra «pusleknuteforeningen» til slutt dukker, opp blir alt så meget bedre.

ENDEN NÆR: (f.v.) Toshihiko Akihara sammen med programleder og Yamamoto fra pusleknuteforeningen
ENDEN NÆR: (f.v.) Toshihiko Akihara sammen med programleder og Yamamoto fra pusleknuteforeningen Vis mer

«Dø med ro i sjelen»

- Når jeg så løsningen ble jeg svært overrasket, jeg trodde jo ikke det var mulig, forteller Akihara, som også selv får være med og løse oppgaven sammen med Yamamoto.

Etter at fasiten kommer på bordet puster Akihara lettet ut og sier at han nå «kan dø med ro i sjelen».

- Nå føler jeg virkelig at jeg har funnet en ro. Også har jeg hatt det så moro med å være med i dette TV-programmet. Jeg har fått et minne for livet, forteller han til Dagbladet.

Og Akihara må nok nøye seg med at minnet ble den eneste suveniren etter tiåret med IQ-leken:

- Det var jo tannlegens puslespill, så han fikk det tilbake etter innspillingen. Jeg har ikke rørt det siden, forteller 86-åringen.

Den kom for øvrig heller aldri tilbake på venterommet.