VENTER PÅ FORLKARING: - Ap og stortingsflertallet skjerpet inn kampen mot terror, samtidig som vi beskyttet rettsstaten. Det har jeg nå forklart.

Så venter jeg på at Helgheim skal forklare hvorfor FrP beskytter mulla Krekar, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
VENTER PÅ FORLKARING: - Ap og stortingsflertallet skjerpet inn kampen mot terror, samtidig som vi beskyttet rettsstaten. Det har jeg nå forklart. Så venter jeg på at Helgheim skal forklare hvorfor FrP beskytter mulla Krekar, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Listhaug-saken

Etter fem år og fire Frp-justisministre: Mulla Krekar er her fortsatt

Stortingsflertallet skjerpet inn kampen mot terror, samtidig som vi beskyttet rettsstaten. Nå venter jeg på at Helgheim skal forklare hvorfor Frp beskytter mulla Krekar.

Meninger

Mulla Krekar er en fare for rikets sikkerhet. Det slo Høyesterett fast. Etter fem år og fire FrP-justisministre - Listhaug inkludert - er han her fortsatt.

Kan Frp's innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim, forklare oss hvorfor? Jeg regner med at han tar utfordringen, han ønsker jo å være uredd og tydelig.

Og han kan ta det med ro: Ingen ansvarlige politikere kommer til å legge ut noen Fb-post etterpå, med skremmende bilder og påstand om at han setter terroristers rettssikkerhet foran nasjonens sikkerhet, avsluttet med et muntert LIK OG DEL!

Jeg var saksordfører i Stortinget for det Helgheim mener ga saklig grunnlag for den famøse Fb-posten i mars. Med sitt innlegg «Det var en heksejakt» i Dagbladet 6. november, virker det nesten som om han fortsatt ikke har forstått noe som helst av hvorfor reaksjonene kom, eller hva saken handlet om.

Det var ikke Ap, som han skriver, som hadde et annet syn enn FrP/Høyre. Det var KrF, Venstre, Rødt, MDG, Sp og Ap. Men det er bare Arbeiderpartiet som blir gjort til del av konspirasjonsteorier. Disse kan for noen legitimere vold. Det vet ikke minst de Utøya-overlevende.

Helgheim gjentar noe alle skjønner, nemlig at verken han eller Listhaug tenkte på Utøya-filmen da de postet. Men da hun så reaksjonene fra de virkelige ofrene – noen andre enn henne, altså – lot hun meldingen ligge ute i fem døgn. Før hun slettet, på grunn av opphavsretten til bildet.

Saken vi behandlet, som helhet, var en enstemmig innskjerping av et lovverk mot radikalisering og terror, som hadde fått eksistere i fire år med Frp i regjering. Stortinget gjorde det enklere å frata norsk statsborgerskap. Det ene uenighetspunktet var hvorvidt dette skulle skje administrativt eller ved dom.

Flertallet avviste Frp/Høyres lemfeldige omgang med rettsstatens prinsipper, der den til enhver tid sittende regjering skulle være aktor, jury og dommer. Og det i saker med langt mer alvorlig dom enn inndragelse av pass (som Helgheim, bevisst eller ubevisst, blander inn), nemlig å frata statsborgerskap.

Rettsstater faller sjelden i ett stykke. Men vi ser rundt oss at de kan bygges ned, bit for bit. Ap og stortingsflertallet skjerpet inn kampen mot terror, samtidig som vi beskyttet rettsstaten. Det har jeg nå forklart.

Så venter jeg på at Helgheim skal forklare hvorfor FrP beskytter mulla Krekar.