Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Spellemann-prisen

Etter fjorårets seer­lavmål tar NRK grep

Lover tungt norsk musikkfokus.

Trippelnominert: I tillegg kan Cezinandos produsent Ole Torjus Hofvind vinne pris. Foto: Tomm W. Christiansen
Trippelnominert: I tillegg kan Cezinandos produsent Ole Torjus Hofvind vinne pris. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cezinando kan vinne fire, Sigrid, Arif og Cashmere Cat tre. Foruten de sedvanlige oppslagene om hvem som kan vinne flest priser, har det vært bemerkelsesverdig lite oppstuss rundt årets Spellemann-nominasjoner. Selvsagt er det noen som mener at artister har blitt forbigått i enkelte kategorier. Men det store bildet er at nominasjonene gjenspeiler et år med mange gode kandidater over hele linja.

Det er verdt å merke seg at EP-formatet har kommet inn i varmen, og at SEEB nomineres for en spilleliste. Dette betyr ikke at albumet er på vikende front, bare at grensene er mer flytende. Dette gjelder også sjangergrensene – flere av de nominerte kunne like gjerne havnet i andre kategorier.

Noen interessante trekk ved årets nominasjoner:

En rekke av fjorårets vinnere er nominert også i år. Dette vitner om stor produktivitet og konsistent kvalitet.

De små, uavhengige plateselskapene markerer seg med unntak av «Årets låt»-kategorien sterkere enn de store, etablerte. Dette avspeiler en blomstrende, allsidig platebransje.

Det er unge artister som dominerer, færre av veteranene når opp.

Den mest spennende ved den 46. Spellemannprisen er likevel at NRK selv tar over regien, for første gang på 16 år. TV2 og NRKs eksterne produsenter har med vekslende hell loset i havn showet.

Fjorårets seanse høstet massiv kritikk, både fordi arrangøren ikke hadde sørget for å holde på hedersprisvinner Arve Tellefsen (han var for lengst på hjemveien da prisen ble utropt), fordi seertallene var på et historisk lavmål, og fordi artistene som opptrådte ikke speilet bredden i det norske musikklivet.

Nå tar NRK grep. De flytter tv-sendingen fra lørdag til søndag, og showet fra Sentrum Scene til Oslo Konserthus. Produsenten lover et større mangfold blant innslagene, og at det kan komme overraskende samarbeid på tvers av sjangre når prisene skal deles ut 25. februar.

Noe av det viktigste er at NRK skal bruke alle sine flater uka før og i Spellemann-helga til å fronte norsk musikk. Spesielt på radio blir det norsk musikkfokus. Fredagen før utdelingen blir det 24 timer med bare norsk musikk på alle NRKs radiokanaler.

Dessuten loves det at alle prisvinnere skal vises på tv, selv om det bare blir et utvalg som slipper til i hovedsendingen på NRK1. Dermed er det ingen vinnere som risikerer å måtte ta imot harpa i et bøttekott av et radiostudio denne gangen. Det har nemlig skjedd før.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!