DEBATT

Debatt: Klimasøksmålet

Etter klimasøksmålet har vi fått et nytt og catchy begrep: §112

Dommeren opptrer som statens vekter, og ikke folkets vokter, når han fastholder at staten har utredet og iverksatt tilfredsstillende tiltak i Barentshavet.

UTENFOR RETTEN: Truls Gulowsen fra Greenpeace Norge, og Ingrid Skjoldvær fra Natur og Ungdom møtte i Oslo tingrett i den historiske klimarettssaken der de og delvis Besteforeldrenes klimaaksjon saksøkte staten for oljeboring i Barentshavet. Staten ble frikjent. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
UTENFOR RETTEN: Truls Gulowsen fra Greenpeace Norge, og Ingrid Skjoldvær fra Natur og Ungdom møtte i Oslo tingrett i den historiske klimarettssaken der de og delvis Besteforeldrenes klimaaksjon saksøkte staten for oljeboring i Barentshavet. Staten ble frikjent. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ord som miljø og klima er ikke sexy. De er sekkebegreper som får journalister til å gjespe, lesere til å skrolle videre og bla om. Men etter klimasøksmålet mot staten i høst har vi fått et nytt og catchy begrep: §112.

Det var knyttet stor spenning til om miljøparagrafen gir rett til å overprøve vedtak om forvaltning av naturressurser. Ifølge dommen gjør den det. Som flere kommentatorer alt har påpekt er dette historisk i nasjonal sammenheng og åpner for søksmål på flere forvaltningsområder.

Da §112 ble revidert i 2014 ble myndighetenes plikt til å iverksette tiltak som garanterer naturens produksjonsevne og mangfold innskjerpet.

Underlig da at saksbehandlingen la fokus på at staten ikke kan iverksette tiltak i utlandet, der CO₂-utslippene fra olje og gass utvunnet hos oss vil være størst. Forskernes framlegg om worst-case-scenarier versus business-as-usual-scenariet (sistnevnte også egnet til å skremme vannet av bestemor) har ifølge dommen ingen nasjonal relevans, grunnet Norges prosentvise lave utslipp på verdensbasis. Saken, heter det, skal ikke ses i kontekst: dette gjelder 23. konsesjonsrunde og da bare letefasen – ikke utvinningsfasen. Underlig også at Greenpeace og Natur og Ungdom, som gikk til sak med kronerulling og bidrag fra vanlige folk, idømmes saksomkostningene på over en halv million kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer