Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Etter krig ingen fred

Fascinerende debut om mennesker etter krigens slutt.

BOK: Et land rasert av borgerkrig og splittet av interne konflikter etterpå. Ubeskrivelige krigsforbrytelser som forsøkes fortrengt. Hevnlyst og korrupsjon. Sannhetskommisjoner som konkurrerer i propaganda. Mennesker som har fått alt snudd opp ned. En språkprofessor som driver bar. En elsket artistdiva som blir hatobjekt fordi hun er gift med en krigshelt som viser seg å ha vært torturist.

Slik er settingen for den spesielle debutromanen til Nicolai Houm (f. 1974). Det er ei bok om de små krigene etter den store krigen. Landet kalles Diluvia; skildringene minner om dagens Irak.

Kampen om historien

«Knekk nakken, min venn» er litt av ei førstebok. Houm er en fascinerende forteller gjennom 343 sider, med noen unntak er det en tekst uten slark. Boka gir et psykologisk troverdig og kulturelt og sosiologisk tankevekkende og innsiktsfullt portrett av en situasjon der «krigen» og freden og ikke minst historieskrivingen på ingen måte er over.

En aviskorrespondent symboliserer de dype problemene ved å skrive fra en etterkrigssituasjon: Han fikser ikke å skrive ei eneste linje fordi det er umulig for ham å finne ut hvilken versjon av fakta som er til å stole på. Ingen er.

Ambisjonsrik debut

Men Nicolai Houm greier, sømløst, å skrive fram denne ofte tragiske kompleksiteten. Han greier det gjennom et fantasifullt persongalleri, stigende spenningskurve og språklig oppfinnsomhet som gjør «Knekk nakken, min venn» til en ambisjonsrik debut. Ambisjonene realiserer han.

Skrivende unge folk har det travelt med å debutere nå om dagen. Det er vanlig å kalle seg «forfatter» allerede etter første bok, så attraktiv er rollen.

Nicolai Houm har derimot tatt seg den tida boka har trengt. Han har all grunn til å kalle seg forfatter alt nå. Definitivt forfatter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media