Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Etter mange års rotløshet får poeten Olaf Bull fast plass i Oslo

Skillebekkparken i Drammensveien 60 blir døpt om.

OLAF BULL (1883-1933): Mange mener han er Norges fremste lyriker, sammen med Henrik Wergeland. Her malt av kameraten Henrik Lund.
<div><br></div>
OLAF BULL (1883-1933): Mange mener han er Norges fremste lyriker, sammen med Henrik Wergeland. Her malt av kameraten Henrik Lund.

Vis mer
Kommentar

Jan Erik Vold har ført mange felttog mot Oslos myndigheter. De færreste av dem har ført til seier. Men nå har han nådd igjennom. 7. februar vedtok Bydelsutvalget Frogner å «gjøre ære på Olaf Bull ved å ha en plass som bærer hans navn». Helt konkret betyr det at stedet som i dag bærer navnet Skillebekkparken foran Drammensveien 60 skal endre navn til Olaf Bulls plass. Samtidig ber Bydelsutvalget «om at bysten av Olaf Bull flyttes fra St. Olavs gate til plassen som skal hete Olaf Bulls plass».

Beslutningen er i samsvar med et forslag Jan Erik Vold fremmet i den viktige essaysamlingen «Kánon/kannon/kanón» som kom ut i fjor. Saken ble også lagt fram i et intervju Dagbladet gjorde med Vold 8. juni i fjor, under tittelen «Slår et slag for Olaf Bulls plass». Bakgrunnen, som Vold gjør grundig rede for i boka, er for det første at det ikke fins noen Olaf Bulls plass i Oslo. Men nettopp Skillebekkparken het Olaf Bulls plass i perioden 1962-1981. Hvorfor navnet ble skiftet ut, er uklart. Også Arbeidersamfunnets plass utenfor Sentrum Scene het i sin tid Olaf Bulls plass.

Bydelsutvalget går også inn for å følge Jan Erik Vold i ønsket om å få flyttet Joseph Grimelands byste av Olaf Bull fra sin nåværende plassering på fortauet foran SAS-hotellet til den nye parken. Forlaget er fremmet av Anne Lise Bergenheim fra Venstre. Beslutningen er signert av bydelsdirektør Kari Andreassen fra Høyre. I vedtaket foreslås det at både navneendringen og flyttingen av bysten legges til høsten 2018. Da flytter bydelen sine kontorer nettopp til Drammensveien 60. Hvis bysten ikke kan flyttes, kan navnenedringen utføres straks.

JOSEPH GRIMELANDS byste av Olaf Bull står plassert foran SAS-hotellet i Oslo. Det ble i sin tid plassert her fordi Bull gikk på Aars og Foss skole, som lå i nærheten. Men den er for lengst revet. Det fins med andre ord ikke noen spesielt god begrunnelse for ikke å flytte ham til Skillebekk. Foto: Stig Rune Pedersen, Wikipedia
JOSEPH GRIMELANDS byste av Olaf Bull står plassert foran SAS-hotellet i Oslo. Det ble i sin tid plassert her fordi Bull gikk på Aars og Foss skole, som lå i nærheten. Men den er for lengst revet. Det fins med andre ord ikke noen spesielt god begrunnelse for ikke å flytte ham til Skillebekk. Foto: Stig Rune Pedersen, Wikipedia Vis mer

Dette er gode nyheter for en poet som ikke akkurat har hatt det lett etter at han døde, bare 49 år gammel, i 1933. Han ble kremert, og urnen med asken ble plassert i krematoriets urnegalleri. Først i 1962 ble den ved en tilfeldighet oppdaget av Jens Ludvig Høst, som tok initiativet til at Bull ble jordfestet i æreslunden på Vår Frelsers gravlund. 10. mai 1962 ble dette markert med taler opp opplesninger.

Seinere har Olaf Bulls plass skiftet lokalitet og navn. Det fins for øvrig en Olaf Bulls vei som slynger seg opp i åsen over Bogstadvannet, i et område med mange veier som har navn etter diktere. Skillebekk er mer relevant. Jan Erik Vold har lovet å samle alle hovedstadens lyrikere til feiring av den lyriske giganten som skrev dikt som «Fra Carl Johan», «Tvelys paa strøket» og «Oslo-hus». Samtidig forsones Norges to største Oslo-diktere, Bull og Vold, etter den såkalte «Metope»-striden sistnevnte utløste i 1980.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling