Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Molly Ringwald

Etter #Metoo har «The Breakfast club»-skuespilleren et annet syn på filmklassikeren

Molly Ringwald fikk et ubehagelig gjensyn.

FILMKLASSIKER: «The breakfast club» fra 1985 er blitt en kultklassiker. Men etter #metoo-kampanjen har skuespiller Molly Ringwald, som spilte rollen som Claire Standish i filmen, fått et annet syn på den. VIDEO: UniversalVis mer Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Opp gjennom årene har mange trykket filmklassikeren «The Breakfast Club» til sitt bryst. I 2016 fikk filmen fra 1985 også plass i det amerikanske National Film Registry, som er et register over filmer «av kulturell, historisk eller estetisk betydning».

Etter #metoo-kampanjen har skuespiller Molly Ringwald, som spilte rollen som Claire Standish i filmen, derimot fått et annet syn på den.

I et essay i The New Yorker skriver hun at hun synes noen av scenene i filmen er vanskelige å se på.

Da hun satte seg ned for å se den sammen med datteren var hun redd for om datteren ville synes at noen av scenene var foruroligende. Hun hadde ikke forutsett at de ville være mest foruroligende for henne selv.

- På et tidspunkt i filmen dukker bad boy-karakteren John Bender under bordet, hvor min rollefigur Claire sitter, for å gjemme seg for læreren. Mens han er der griper han muligheten til å kikke oppunder skjørtet på Claire og, selv om publikum ikke ser det, er det antydet at han tar på henne på en upassende måte, skriver Ringwald.

- Trakasserer gjennom hele filmen

Hun skriver videre at Bender seksuelt trakasserer Claire gjennom filmen, og at når han ikke seksualiserer henne, tar han ut raseriet sitt på henne med «ondkapsfull forrakt, og kaller henne patetisk».

Ringwald legger til at da hun spilte i filmen som tenåring, var hun bare såvidt klar over hvor upassende mye av det regissør John Hughes skrev, var.

- Det er vanskelig for meg å forstå hvordan John kunne skrive med så stor følsomhet, og samtidig være så blind for dette, skriver hun.

Skuespilleren trekker også fram en scene filmen «Sixteen Candles» fra 1984, hvor hun spilte hovedrollen som Samantha.

- Jeg er litt flau over å innrømme at det tok enda lenger tid for meg å fullt ut forstå scenen hvor Jake faktisk overleverer sin fulle kjæreste, Caroline, til en nerd, for å tilfredsstille sistnevntes seksuelle behov, i bytte mot Samanthas undertøy, skriver Ringwald.

- Konservative kvinnekarakterer

Medieforsker Gry Rustad ved Universitetet i Oslo mener det er sunt at Ringwald tar initiativ til å se på 80-tallsklassikeren med nye øyne.

- Det er ikke nytt at vi ser på filmer med nye øyne og gjennom nye perspektiver, det er bra, sier Rustad.

Hun så «The breakfast club» for fem år siden, og reagerte selv ikke spesielt på måten Molly Ringwalds karakter var fremstilt på.

- «The breakfast club» er en klassiker innenfor sjangeren. Den er nok noe mer konservativ i kjønnsrollene enn man ville vært nå. Alle karakterene i filmen bygger på stereotyper fra amerikanske high school filmer, og kvinnekarakterene er ganske stereotypiske, sier Rustad.

Hun mener det er et krav til at filmer i dag generelt viser større mangfold når det gjelder seksualitet og etnisitet.

Men en ting mener hun ikke har forandret seg så mye i amerikanske tenåringsdrama siden 80-tallet:

- De fleste filmene den gangen fokuserte på at jenter skal finne seg en kjæreste, og det er fremdeles den rollen kvinner i tenåringsdrama blir satt i, at de skal finne seg en kjæreste på slutten, sier Rustad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling