Etter oljen

Dersom vi ikke evner å begrense vår avhengighet framover, kan vi raskt oppleve en større og dypere krise når oljealderen tar slutt.

SÅRBARE: «Ved å legge bedre til rette for gründerskap vil vi kunne redusere sårbarheten som følger av høy petroleumsaktivitet. Spørsmålet er hvordan vi kan forbedre vår innovasjonskraft?» skriver artikkelforfatteren. Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix
SÅRBARE: «Ved å legge bedre til rette for gründerskap vil vi kunne redusere sårbarheten som følger av høy petroleumsaktivitet. Spørsmålet er hvordan vi kan forbedre vår innovasjonskraft?» skriver artikkelforfatteren. Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

INNOVASJON: Nesten 70 prosent av norske eksportinntekter kommer i dag fra oljeindustrien. På kort sikt er dette intet problem, men på lengre sikt må Norge bevege seg ut av oljealderen dersom vi skal bevare, og helst utvikle, vår velstand. En av grunnene ble behørig adressert i Dagbladet 15. mars («Norge ut av oljealderen»), hvor forfatterne peker på nødvendigheten av fornybar energi som kilde til bærekraftig utvikling. Men også hensynet til langsiktig vekst taler for at vi bør begrense vår oljeavhengighet. Ved å legge bedre til rette for gründerskap vil vi kunne redusere sårbarheten som følger av høy petroleumsaktivitet. Spørsmålet er hvordan vi kan forbedre vår innovasjonskraft?

Ulike målinger tyder på at vi har en lang vei å gå, men jeg tror det dreier seg om både kulturelle og politiske faktorer. Det er således en utfordring alle politiske partier burde adressere med større seriøsitet. Vi har antakeligvis et stort potensial i skjæringspunktet mellom våre fremste universitet/høyskoler og næringslivet med hensyn til å kommersialisere forskning, og ikke minst satse mer på å utvikle ideene til de beste studentene. Et relatert spørsmål er om Forskningsrådet i større grad burde vektlegge kommersialisering av forskning i sin behandling av pengestøtte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer