Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Etter «Ringenes herre»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har alle sett «Ringenes herre» nå? Og har alle lest trilogien? Da finnes det annen god fantasy, skrevet i Tolkiens ånd, å kaste seg over. Dessverre skrives det altfor mye innen sjangeren, det meste er verken spennende eller utfordrende, men her kommer fem forfattere det kan være verdt å merke seg.

  • George R.R. Martin er midtveis i skrivingen av seksbindsserien «A Song of Ice and Fire», hvor hvert bind er på tykkelse med hele «Lord of the Rings».
Men gode personskildringer og en velutviklet sans for spenningsoppbygging gjør at bøkene virker korte. Handlingen foregår i en verden rystet av borgerkrig, hvor fire mektige menn har erklært seg som konge over samme land. Sånt blir det innfløkte konflikter av, og hodene ruller jevnt og trutt i både «A Clash of Kings» og «A Storm of Swords», henholdsvis bind to og tre.

  • Robin Hobb - pseudonym for Megan Lindholm - er i gang med sin tredje trilogi etter de velskrevne «The Farseer Trilogy» og «The Liveship Traders».
«The Tawny Man» (første bind heter «Fool's Errand») fortsetter historien fra «Farseer» femten år etter, og handler igjen om FitzChivalry, kongelig lausunge og attentatmann. Han må finne prins Dutiful, som har blitt borte rett før han skal gifte seg.

  • Terry Goodkind påsto i et intervju en gang at «Sword of Truth»-serien skulle ende på seks bind.
I november kom det sjuende, «Pillars of Creation». En gjennomgående høy kvalitet har gjort den omfattende historien om Richard Rahl og hans kamp for rettferdighet og sannhet leseverdig, men nå begynner det å tære på oppfinnsomheten til Goodkind. Men de fire første bøkene er svært gode.

  • Robert Jordans serie «The Wheel of Time» er en av de få som kommer ut på norsk:
Tiden har ute seks bind, men Jordan har skrevet ni bøker om Rand al'Thor, Den Gjenfødte Dragen. Forventningene er store når Jordan i november 2002 kommer med det tiende og, etter planen, avsluttende bindet i serien. Det skal store doser tålmodighet til for å holde ut hans svært langsomme fortellertempo og de detaljrike beskrivelsene. Men hold ut!

  • Og så må jo Terry Pratchett være med. Fantasy-forfatternes Wodehouse, som bruker sjangeren til å skrive satire om vår verden.
Tiden har gitt ut sju bøker i «Legenden om Skiveverdenen» på norsk, på engelsk finnes det nærmere tretti. Hans fortellinger, særlig fra den stinkende metropolen Ankh Morpork, er hylende morsomme, fulle av ordspill og skrevet av en mann med overlegen fantasi og sans for humor.

Hele Norges coronakart