Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Etter så mange år er det mange som ikke tror på det som skjedde

I kveld viser tv-kanaler verden over britiske fotografers hittil skjulte filmer fra konsetrasjonsleirene.

Alle foto: Cinephil/NRK
MØTET MED DØDSLEIRENE

(Dagbladet): I kveld blir dokumentaren «Night Will Fall», eller «Møtet med dødsleirene», vist på tv-kanaler verden over, for å markere at det i dag, 27 januar 2015, er 70 år siden frigjøringen av Auschwitz.

I løpet av vinteren og våren 1945 ble konsentrasjonsleirene befridd fra tysk kommando.

På våren 1945 var en rekke britiske filmarbeidere med soldatene inn i konstrasjonsleirene som ble befridd, for å dokumentere det som hadde skjedd i filmen «German Concentrations Camps Factual Survey».

Filmen ble aldri ferdig.

Ble stoppa av den britiske regjeringa I kveld blir de levende bildene fotografene fanget vist på tv for første gang, i dokumentaren «Møtet med dødsleirene».

- Jeg og flere historikere dro sammen til konsentrasjonsleirene slik at de kunne fortelle hva som skjedde der. Men da jeg møtte kameramennene, klipperne og overlevende konsentrasjonsleirofre, så jeg med en gang at dette var deres film, sier André Singer, som står bak dokumentaren, til infomation.dk.

Den opprinnelige dokumentaren var et samarbeid mellom regissørene Sydney Bernstein og Alfred Hitchcock. Det var politiske årsaker til at den aldri ble ferdig.

- Hadde filmen blitt ferdig før juli 1945, ville den bli sendt til Tyskland og vist der. Men det tok lengre tid å lage den, og sommeren 1945 skiftet Storbritannia regjering. Den nye regjeringa ville ikke la jødiske flyktninger reise til Palestina, da det ville skape problemer i det britiske protektorat. En film, som entydig viste sympati for de jødiske konsentrasjonsleirofrene, skulle inngås. Samtidig ønsket britene å knytte Tyskland tettere til seg som allierte mot Sovjet, og da var plutselig ikke filmen passende lenger, sier Singer til nettstedet.

- En unik film Tore Tomter, dokumentarinnkjøper I NRK, forteller at det er viktig å vise dokumentaren fordi det viser virekligheten og slik det faktisk var.

- Nå som vi star overfor en 70-års markering, og det kommer for mye på avstand, er det til og med mennesker som ikke tror at det skjedde, sier Tomter til Dagbladet. 

Han tror dette er den siste runde markeringen hvor de som faktisk opplevde 2. verdenskrig har mulighet til å fortelle sine historier.

- Denne filmen er unik fordi den viser en type bilder som ikke har vært vist tidligere. Vi får se hva som virkelig møtte fotografene da de ankom konsentrasjonsleirene i april 1945.