Etter sjokkfasen

Hva skjer med norsk politikk etter det vi har opplevd de siste dagene, spør Stein Aabø.

Oslo 20110725 -  Terrorangrep mot Oslo. Rosetog ved Rådhuspladsen i Oslo. Foto: Uffe Frandsen
Oslo 20110725 - Terrorangrep mot Oslo. Rosetog ved Rådhuspladsen i Oslo. Foto: Uffe Frandsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge blir aldri det samme. Eller blir vi det? Hvor lenge vil massakren på Utøya og bombingen av regjeringskvartalet prege oss? Hva blir synlige virkninger på kort og lang sikt?

Vi tumler med slike spørsmål etter sjokkbølgene fra etterkrigstidas største udåd i Norge. I overskuelig tid vil landet være i sorg.

De siste dagene har vi «alle vært AUF-ere». Innbyggerne i Norden har «alle vært nordmenn». Verden har vist solidaritet med en liten, men stolt, nasjon som er rammet i sine mest sårbare organer.

Hva har skjedd etter tidligere nasjonale rystelser? Etter finanskrisa? Regjeringen måtte takle den og iverksette tiltak som dempet virkningene på en best mulig måte. Mange mener regjeringens håndtering av denne krisa var medvirkende til at de rødgrønne vant valget i 2009.

Hva skjedde etter den andre verdenskrigen? Først en samlingsregjering ledet av Einar Gerhardsen, så Ap i rent flertall i nesten 20 år. Etter kriser har det vært stor grad av samling og konsensus. Ikke sjelden har Arbeiderpartiet, som det største partiet siden mellomkrigstida, nytt godt av det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.