Etter sju års taushet åpnet endelig «Sopranos»-skaperen seg om Tonys skjebne

Skapte storm på nettet.

KONTROVERSIELT: I sju år har fansen diskutert hva som skjedde på slutten av «The Sopranos». Nå har endelig serieskaper David Chase uttalt seg om det hele - men er vi blitt noe klokere? Foto: HBO
KONTROVERSIELT: I sju år har fansen diskutert hva som skjedde på slutten av «The Sopranos». Nå har endelig serieskaper David Chase uttalt seg om det hele - men er vi blitt noe klokere? Foto: HBOVis mer

(Filtermagasin.no):  Først av alt: Denne artikkelen er en eneste stor spoiler av «Sopranos», ettersom den diskuterer sistescenen i den aller siste episoden. Om du av en eller annen obskur grunn ikke har sett «Sopranos» ennå, kan du bevege deg pent vekk fra denne artikkelen og sette i gang litt brennkvikt.

Litt imponerende er det også at du, dersom du ikke har fått med deg «Sopranos»-slutten, har klart nettopp det i alle disse åra.

Sånn, nå som vi alle vet hva vi snakker om når vi lurer på hva han fyren i Members Only-jakka egentlig tok seg til mens Tony satt der med familien og nøt det mange av oss i sju år har trodd var hans siste løkring-måltid, akkompagnert av Journeys «Don't Stop Believin'».

Vi har tatt feil.

Tony er ikke død.

... eller? Det var i hvert fall nyheten som i går kveld spredte seg som ild i tørt gress på internett etter at «Sopranos»-skaper David Chase i et intervju med Vox endelig kastet lys over Tonys skjebne etter å ha holdt seg taus i alle disse åra.

Vox-journalist Martha P. Nochimson kunne ikke, som så mange andre, dy seg da hun intervjuet Chase, og spurte ham om Tony dør i sisteepisoden.

Til hennes store overraskelse ristet Chase på hodet, og sa:

- Nei, det er han ikke.

Brått måtte vi altså ta stilling til om spekulasjonene som er blitt gjort av den legendariske sistescenen - noen av dem har vært farlig nære akademiske avhandlinger - holdt vann.

Det brå kuttet til svart i seriens siste scene har nær unisont vært tolket som at Tony, idet han tittet opp på Members Only-mannen som kom ut av toalettet med det vi alle trodde var et skytevåpen i hånden, møtte sin skjebne.

Men ettersom vi snakker om David Chase, en mann som er manisk opptatt av detaljer og sammenhenger, er det selvfølgelig ikke fullt så enkelt som det korte svaret skulle tilsi.

- Ble misforstått Spesielt ikke når Chase i en uttalelse via sin talsperson like etter at intervjuet skapte storm på nettet hevdet at han ble «misforstått» i intervjuet.

- Å simpelthen sitere Mr. Chase på at «Tony Soprano er ikke død» blir ikke korrekt. Utsagnet er en del av en mye større sammenheng, og sånn sett blir det direkte feil, sier talsperson Leslee Dart ifølge New York Times.

Ifølge Dart skal Chase flere ganger i løpet av intervjuet har sagt at det ikke er noe poeng i å svare på spørsmålet om Tony Soprano er død eller ei:

- Å fortsette jakten på svaret er meningsløst. Den siste scenen i «The Sopranos» stiller en rekke sprituelle spørsmål som ikke har noen rette eller gale svar, sier Dart.

Som et tilsvar til dette, svarer nettstedet Vox at Chases uttalelse er «en klassisk ikke-benektende benektelse».

Denne saken ble opprinnelig publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Sjekk ukas streamingguide fra Filter!

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.