Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Etter ti år kommer endelig oppfølgeren til «Villmark»

Anders Baasmo Christiansen og Ellen Dorrit Petersen utforsker skummelt sanatorium i «Villmark 2».

FÅR OPPFØLGER: «Villmark 2» spilles inn i Budapest i disse dager. Regissør Pål Øie (t.v.), Anders Baasmo Christiansen og Ellen Dorrit Petersen. Foto: Handmade Films In Norwegian Woods / Action Films
FÅR OPPFØLGER: «Villmark 2» spilles inn i Budapest i disse dager. Regissør Pål Øie (t.v.), Anders Baasmo Christiansen og Ellen Dorrit Petersen. Foto: Handmade Films In Norwegian Woods / Action Films Vis mer

(Dagbladet): - Det blir fortsatt skummelt å bo i telt etter «Villmark 2», lover regissør Pål Øie.

Første «Villmark» fra 2003 ble kalt Norges første rendyrkede skrekkfilm. Den trakk over 150 000 nordmenn til kinosalene og gjorde nok tanken på teltovernatting i fjellheimen mindre fristende for mange.

Nå, mer enn ti år senere, er innspillingen av oppfølgeren godt i gang. Denne gangen med et nytt skuespillerensemble, og et unektelig guffent sanatorium fra virkeligheten i en sentral rolle.

Skrekkhus - Det er et helt vanvittig sted, sier Anders Baasmo Christiansen.

Han snakker om massive Lyster sanatorium i Sogn og Fjordane. «Villmark 2» spilles i hovedsak inn i Budapest, men store deler av filmens handling finner sted inne i sanatoriet.

Det nå forfalne bygget har vært brukt som blant annet tuberkulosehjem og psykiatrisk sykehus siden det ble bygget i 1902. Tidligere gikk det taubane fra dampskipkaia i Luster og opp den bratte fjellsida der sanatoriet er plassert.

Alt burde ligge til rette for grøss når et saneringsteam skal klargjøre bygget for riving.

Ny sjanger For Baasmo Christiansen er skrekksjangeren upløyd mark. I «Villmark 2» spiller han en småbarnsfar og laboratoriumstekniker som finner seg selv i farefulle situasjoner under arbeidet inne i sanatoriet.

- Filmen er spenningsdrevet, men Pål Øie har også sørget for at rollene føles menneskelige. Det har vært en egen utfordring å spille at man blir jaktet på og føler seg i livsfare, sier han til Dagbladet.

Baasmo Christiansen sier seg veldig fornøyd med motspillerne.

- Det er veldig stas å spille mot Baard Owe, selveste doktor Bondo fra «Riget», og så er jo Ellen Dorrit Petersen en av de beste kvinnelige skuespillerne vi har i Norge, sier han.

Brukte «Alien» som forberedelse I filmen leder Dorrit Petersen teamet som går i gang med å undersøke de mørkeste krokene av sanatoriet. Heller ikke hun har tidligere erfaring med skrekksjangeren.

- Det har vært mer løping og roping enn jeg ellers er vant til. Jeg har jo alltid gjort drama, så det er veldig gøy å få være tøff og virkelig ta tak i de største emosjonene, sier hun selv.

Før innspillinga så hun blant annet skrekk-klassikeren «Alien» som forberedelse.

- Den har jo en tøff kvinnelig hovedrolle, og omhandler en isolert gruppe, forklarer Dorrit Petersen.

I tillegg til Baasmo Christiansen og Dorrit Petersen utgjøres filmens saneringsteam av Renate Reinsve, Mads Sjøgård Pettersen og Thomas Norström.

Tatt ti år - Tanken om en oppfølger har alltid vært der, forteller regissør Pål Øie, som siden første «Villmark» blant annet har rukket å lage thrilleren «Skjult».

Han har kjent til det spektakulære sanatoriet siden innspillinga av første film, som foregikk i nærheten. I «Villmark»-universet ligger vannet som er sentralt i første film bak sanatoriet, så hendelsene kan knyttes sammen og noen tråder kanskje kan nøstes opp.

- Jeg ble helt slått i bakken av denne hvite katedralen på fjellhylla, forteller Øie.

Plottet ga seg på mange måter selv.

- Da vi hørte at sanatoriet virkelig skal rives, falt historien på plass, med et team som skal inn for å kartlegge alt som ikke må havne ut i naturen. Det er jo en klassisk forventning ved bygg som har huset lidelse: Man vil at noe skal henge igjen i veggene, avslutter Øie, som altså også lover flere skumle teltscener.

«Villmark 2» har planlagt premiere i oktober neste år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling