DEBATT

Etter ti års samboerskap var hun lutfattig og husløs

Her er samlivsfellene du bør unngå for å sikre deg økonomisk.

BLAKK VED BRUDD: - Dessverre er det mange som havner i et økonomisk uføre når forholdet tar slutt. Det er fortsatt kvinner som i størst grad går i de økonomiske samlivsfellene. Ugifte er mest utsatt, men både gifte og ugifte bør være oppmerksom på de økonomiske valg de tar i samlivet, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
BLAKK VED BRUDD: - Dessverre er det mange som havner i et økonomisk uføre når forholdet tar slutt. Det er fortsatt kvinner som i størst grad går i de økonomiske samlivsfellene. Ugifte er mest utsatt, men både gifte og ugifte bør være oppmerksom på de økonomiske valg de tar i samlivet, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som tenåring ble jeg fortalt en historie som har preget livet mitt. Søsteren til en venninne av meg hadde akkurat vært gjennom et samlivsbrudd. Da hun gikk ut av forholdet eide hun ikke nåla i veggen. Hun hadde nemlig gått i en av de økonomiske samlivsfellene. Min venninnes søster var nemlig ikke gift, og i årenes løp hadde hun betalt det meste av forbruksgodene, som mat, klær, gaver og interiør. Mens hennes tidligere samboer hadde betalt for de varige verdiene, som hus og hytte. Nå stod hun der på bar bakke, rent økonomisk sett, uten å eie noe av særlig verdi.

Der og da bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle sette meg i en slik situasjon. Dessverre er det mange som havner i et økonomisk uføre når forholdet tar slutt. Det er fortsatt kvinner som i størst grad går i de økonomiske samlivsfellene. Ugifte er mest utsatt, men både gifte og ugifte bør være oppmerksom på de økonomiske valg de tar i samlivet. For å unngå å ruinere deg, eller gå glipp av verdifulle midler, er det lurt å være bevisst fellene. Da er det også letter å unngå dem.

Her er fire økonomiske samlivsfeller du bør unngå.

Forbruksfellen

En felle overraskende mange virker å gå i er forbruksfellen. Det betyr at du bruker store deler av inntekten din på løpende forbruk, som for eksempel mat, interiørgjenstander og klær til barna. Mens partneren din investerer i varige verdier, som for eksempel hus og hytte. Det kan få alvorlige følger for deg ved et samlivsbrudd, da du risikerer å gå ut av forholdet uten å eie noe særlig av verdi.

Løsning: Sikre deg eierandeler i varige verdier, som for eksempel boligen eller hytta på fjellet. Del på å fellesutgiftene, som mat, klær til barna, interiørgjenstander, gjerne forholdsmessig etter inntekt.

Deltidsfellen

En annen felle man skal passe seg for er deltidsfellen. For mange kan det være hensiktsmessig å jobbe redusert, eller ikke i det hele tatt, i perioder, for eksempel for å få familiekabalen til å gå opp. Gjør du dette går du glipp av både løpende inntekt, karrieremuligheter og ikke minst pensjon. Dette kan få store konsekvenser for din privatøkonomi. Spesielt viktig er det å tenke på at bare få år med deltidsarbeid, eller ikke arbeid i det hele tatt, får store konsekvenser for pensjonsopptjeningen din.

Løsning: Sørg for at du får en form for økonomisk kompensasjon fra partneren din for at du ofrer karrieren din for familien. Dette kan for eksempel komme i form av at du får en større eierandel i boligen, eller at du får midler du kan spare til pensjon med.

Leiefellen

Leiefellen er en annen typisk samlivsfelle. Du tråkker i denne når betaler husleie til partneren din fremfor å kjøpe deg inn i boligen hans eller hennes. Det er oftest kvinner som setter seg i en slik posisjon. Årsakene til dette er nok mange, men en av grunnene er rett og slett at kvinner har en tendens til å slå seg sammen med menn som er eldre enn dem selv, følge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Jo eldre man er, jo mer etablert er man gjerne og da er det naturlig å flytte inn i hans bolig som da gjerne er større. I starten av et forhold ønsker man ofte ikke å forplikte seg for mye, og det føles derfor naturlig å betale en husleie til partneren fremfor å kjøpe seg inn i boligen. For mange blir dette også en permanent løsning. Problemet er at den som eier boligen, og mottar leie, opparbeider seg verdier i boligen, mens den som betaler husleie ikke opparbeider slike verdier. Det kan få store konsekvenser ved et brudd da den som betaler leie går ut forholdet uten å ha opparbeidet seg egenkapital. I dagens hete boligmarked er det vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet uten egenkapital, og har du gått i leiefellen kan det blir vanskelig å kjøpe seg bolig etter bruddet. Samtidig er det en fattigdomsfelle å stå utenfor boligmarkedet da du taper kjøpekraft.

Løsning: Flytter du inn i partneren din sin bolig bør du kreve å få kjøpe deg inn i den. Eventuelt kan du kjøpe deg en bolig for utleie, om du har rom i økonomien for dette. Dagens boligpriser gjør at du fort blir sjanseløs hvis du skal etablere deg på boligmarkedet uten å ha opparbeidet deg egenkapital.

Arvefellen

Dette er en av samlivsfellene som gifte bør være spesielt oppmerksom på. Som gift forholder man seg til likedelingsprinsippet ved en skilsmisse. Det vil si at verdier som skapes under ekteskapet skal deles likt mellom partene ved et eventuelt samlivsbrudd. Arv og gaver fra andre enn partneren holdes imidlertid utenfor denne fordelingen. Men da det kun er arv og gaver som kan spores som holdes utenfor er det viktig å forvalte arven på en god og riktig måte. Bruker du opp arven på løpende forbruk er arvemidlene vanskelig å spore ved et eventuelt brudd. Du kan dermed ende opp med å tape arven.

Løsning: Invester arven på måter som gjør at du kan spore midlene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer