Etter Trillemarka

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Landbruksminister gir fra seg 50 000 mål for å få fred med Miljøverndepartementet i interne regjeringsforhandlinger. Sp går dermed imot sitt primære standpunkt som var å gå for det lokale, frivillige forslaget. Det må tolkes dit at han mener at landbruksnæringen burde opptrådt mer dynamisk i forhold til de behov som springer ut av miljøpolitikken. Vern bør kunne være et landbruksprodukt på linje med melk, tømmer og hyttetomter. Men for å få i gang slike prosesser må det bygges tillit.

Det er imidlertid et stort problem at man ikke har utviklet markeder og juridiske prosedyrer for å ivareta slike behov. Problemet er at målet med miljøtiltakene ofte er diffuse og innbyrdes motstridende og gjennomføringen konfliktskapende overfor lokalbefolkningen. Det må en erkjennelse til av at en bærekraftig og god miljøpolitikk ikke kan dyrke konfliktene med de lokalsamfunn og enkeltmennesker som berøres.

Når målet er klassisk naturvern, er poenget at området tas ut av bruk og gis tilbake til naturen. Men urskog ivaretar sjelden friluftslivets behov. Når målet er biologisk mangfold, er det heller ikke gitt at vern i tradisjonell forstand tjener formålet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer