Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trakassering og mobbing

Etter varsling om trakassering, trues sjefredaktøren i Vårt Land med sparken

Sjefredaktør blir beskyldt for å være «vanskelig» etter varsling.

TRUES: Åshild Mathisen, sjefredaktør og administrerende direktør i Vårt Land, står i fare for å få sparken etter at en kollega varslet om konsernsjefens trakassering. Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix
TRUES: Åshild Mathisen, sjefredaktør og administrerende direktør i Vårt Land, står i fare for å få sparken etter at en kollega varslet om konsernsjefens trakassering. Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist uke ble det lekket et brev til Dagens Næringsliv, undertegnet av syv direktører i Mentor Media, som blant annet eier Dagsavisen og Vårt Land. I det over tre måneder gamle brevet fikk sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land skylda for «samarbeidsproblemer» i konsernet.

Timingen for lekkasjen var påfallende. Den kom sammen med nyheten om at konsernsjef Per Magne Tveiten ikke lenger har tillit til Mathisen. Brevet var åpenbart ment å underbygge at Mathisen er ei bråkebøtte som fortjener å miste jobben på styremøtet kommende torsdag. En ung kvinne som hadde kommet brasende inn i Vårt Land og tatt seg til rette. En som attpåtil hadde vært i strid med konsernets gudfar, Helge Simonnes, i den grad at hun hadde hoppet av og tatt seg jobb i alternative medier som NRK.

Helt åpenbart en rabulist. Det måtte alle forstå. Men for sikkerhets skyld var det greit å lekke til DN før styremøtet, som skal vurdere hennes stilling på torsdag, at mange menn er enig om at hun er vanskelig.

Riktignok er det litt uklart hva disse mennene var kritiske til. De syntes å ha forskjellige innfallsvinkler. Noen ville til og med kalle det egeninteresser.

Litt enkel graving, avdekket at ledelsen langt i fra hadde fortalt sannheten om konflikten. Versjonen som ble forsøkt plantet i mediene, var så sminket at den grenser til ugjenkjennelig.

Det viser seg at Tveiten er beskyldt for trakassering av Mathisen. Det unnlot han visst å fortelle om.

Den svenske styrelederen, den omstridte pinsevennen Thomas Brunegård, mottok et formelt varsel om trakasseringen i fjor høst, en måned før brevet fra de syv direktørene ble skrevet. Varslet kom fra Vårt Lands kommersielle direktør, Ingrid Erøy Fagervik, og var merket konfidensielt, i følge DN. Likevel sendte Brunegård varslet videre til styret med kopi til Tveiten, stikk i strid med alle regler for varsling. Svensken skylder på språkproblemer og sier han ikke skjønte at det var en varslersak.

Et brev med emneordet «Konfidensielt», som handlet om trakassering, burde vært et hint, selv for en svenske som helst hadde sett at hun uttrykkelig hadde brukt det svenske begrepet «whistleblower». Det er i det hele tatt lite troverdig at han mot alle regler spredte et konfidensielt varsel. Det var denne hårreisende håndteringen som utløste en større konflikt i ledelsen.

Begrunnelsen for at Tveiten ikke lenger har tillit til Mathisen er nettopp at han fikk vite om varslet, som han konfronterte Mathisen med. Da hun bekreftet at hun var trakassert, skal trakasseringen bare ha fortsatt og resten av konsernledelsen blitt trukket inn.

Tveiten skal utrolig nok ha brukt som hovedbegrunnelse for mistilliten til Mathisen, at hun mente at han trakasserte henne.

Det sier seg i grunnen selv at tilliten mellom dem var svekket, men konsernsjefen kan ikke sparke folk som mener han trakasserer dem. Det er ikke sånn varsling fungerer. Det virker som Tveiten også har skjønt at det tross alt er for grovt. Derfor fikk han andre med på laget. Til slutt skrev de et brev.

Styrelederen hevder at anklagene i varslet er grunnløse, uten å belegge det på en troverdig måte, annet enn å si noe vagt at; vi tok det alvorlig, vi intervjuet flere. Varsleren sier til DN at Mathisen er blitt utsatt for nærmest systematisk mobbing siden hun tiltrådte som administrerende direktør og sjefredaktør i Vårt Land i 2016. Redaksjonen stiller seg bak sin redaktør.

Det har vært faglige konflikter, som blant annet har handlet om Vårt Lands samarbeid med resten av Mentor Media, en gruppe som i hovedsak er etablert for å melke pressestøtte. Det er en helt naturlig utfordring som ledelsen må ha vært forberedt på. I valget av Åshild Mathisen som publisher, visste de hva hun mente.

Det at hun er «vanskelig», handler vel mye om at hun er direkte og vil ha klare svar.

Mathisen mener det er liten faglig synergi å hente for Vårt Land og har avsluttet stoffutvekslingen med Dagsavisen, hvis publisher, Eirik Hoff Lysholm, er en av dem som har undertegnet brevet som ble lekket til DN. Det er urimelig å se ham som en nøytral part i denne utviklingen. Da er det vel mer redelig å ta debatten enn å henge seg på Tveitens personlige agenda.

Mathisens oppgave har vært å få Vårt Land til å nå yngre og mer liberale kristne miljøer. Den strategien er det ingen strid om, så vidt jeg forstår, og hun har på kort tid lykkes i å gjøre Vårt Land mer relevant for en bredere leserkrets. Historien om hvordan hun selv blir motarbeidet av en mannsdominert og konservativ ledergruppe kunne vært et godt lesestykke i en hvilken som helst avis, men bør fortelles i hennes egen.

Etter over 30 år i norsk presse vet jeg alt om hvordan både eierne og redaksjonen styrer hvem som er sjefredaktør. De kommer og går av forskjellige grunner. En stund fikk de ustoppelig og ufortjent sparken fordi opplagene stupte, noe ingen kunne hindre.

Men det mest påfallende er vel at norsk presse har hatt så få kvinnelige sjefredaktører. Åshild Mathisen er en av dem. Hvis hun får sparken på torsdag for å være «vanskelig», da vil jeg vite hvorfor. For jeg har jobbet under redaktører som virkelig har vært vanskelige og blitt legendariske av det. Men de var selvfølgelig menn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!