Etterforsker 25 år gammelt Diana-intervju

BBC anklages for å ha lurt prinsesse Diana til å delta.

NYE DETALJER: I 1995 avslørte Diana, den tidligere prinsessa av Wales, detaljer om ekteskapet med prins Charles. Nå krever broren hennes at det iverksettes en etterforskning rundt interjuet. Foto: John Stillwell / NTB
NYE DETALJER: I 1995 avslørte Diana, den tidligere prinsessa av Wales, detaljer om ekteskapet med prins Charles. Nå krever broren hennes at det iverksettes en etterforskning rundt interjuet. Foto: John Stillwell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I november 1995 ga prinsesse Diana et eksklusivt intervju til BBC1 Panorama der hun for første gang offentliggjorde detaljer om det som ble omtalt som et mislykket ekteskap med prins Charles. Intervjuet, som ble sett av over 20 millioner mennesker i Storbritannia, vakte oppsikt i hele verden.

Paret ble skilt i 1996, og Diana ble drept i en bilulykke året etter.

Nå krever Dianas bror, lord Charles Spencer, en etterforskning av BBC-intervjuet.

NYE KLIPP: Se traileren for «Diana: In Her Own Words» her. Dokumentaren blir sendt på Channel 4 6. august. Video: Channel 4 Vis mer

Nye anklager 25 år seinere

Spencer har gjentatte ganger anklaget journalisten Martin Bashir for å ha lurt til seg intervjuet med hans avdøde søster. Det skal ha skjedd gjennom falske påstander og dokumenter.

- Det inkluderer blant annet påstander om at Diana ble avlyttet av sikkerhetstjenestene, og at flere personer ble betalt for å gi ut informasjon om henne. Bashir skal angivelig ha levert falske dokumenter for å understreke dette, skriver Reuters.

Søndag anklaget Spencer BBC for å ha hatt kjennskap til hvordan Bashir skal ha lurt til seg intervjuet for 25 år siden.

«Mange spør, naturlig nok, hvorfor jeg har ventet helt til nå med å dele sannheten om BBCs intervju med min søster. Jeg visste at Martin Bashir brukte falske dokumenter og annen uredelighet for å få søsteren min til å delta i intervjuet, men for bare to uker siden fant jeg ut at BBC også visste om det. Ikke bare var kanalen klar over det, men de skjulte det», skrev han på Twitter.

De nye påstandene kommer etter at en journalist som undersøkte intervjuet, skal ha fått tilgang til BBCs dokumenter.

- Veldig, veldig alvorlig

Tidligere styreleder i kanalen, Michael Grade, omtaler hendelsen som «en veldig, veldig alvorlig sak» og at det nå «henger en mørk sky over BBCs journalistikk».

- Dersom BBC har forfalsket dokumenter for å få en god sak, reiser det veldig alvorlige spørsmål. BBC trenger å rydde opp i dette en gang for alle, sa han i et radiointervju mandag.

Den offentlig finansierte kringkasteren har lovet å iverksette en etterforskning av saken som følge Spencers nye anklager.

- BBC tar dette veldig seriøst, og vi ønsker å komme til bunns i saken. Vi er i ferd med å sette i gang en robust og uavhengig etterforskning av saken, bekrefter BBCs generaldirektør Tim Davie i en uttalelse mandag.

Martin Bashir har ikke kommentert saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer