Etterforsker død kunsthånd

Kontroversielle Morten Viskums kunst av en død persons hånd etterforskes av italiensk politi.

POLITISAK: Slik presenteres kunstverket «The Black Hand» i Galeria Perela i Venezia. Skriften på veggen bak er malt med den døde hånda. Foto: Galeria Perela
POLITISAK: Slik presenteres kunstverket «The Black Hand» i Galeria Perela i Venezia. Skriften på veggen bak er malt med den døde hånda. Foto: Galeria PerelaVis mer

Hånda stammer fra en afrikansk mann, og inngår i verket «The Black Hand» som stilles ut på et galleri i Venezia. Katolske Italia har strenge lover for bruk av døde menneskekropper, og nå har politiet fattet interesse for Morten Viskums kunstverk.

- Politiet har vært innom her daglig den siste uka. De spør om jeg kan legge fram dokumentasjon på om hånda er ekte eller uekte, sier Laura Ostan, som driver Galeria Perela, til Dagbladet.

Ifølge galleristen vil politiet konfiskere hånda hvis det kommer fram at den har tilhørt et menneske.

- De kan gjøre det når som helst, sier Ostan.

- Hva vil skje dersom den blir konfiskert?

- Da risikerer jeg å bli arrestert og siktet, sier galleristen.

Hun forholder seg imidlertid til hånda som del av et kunstverk, der ingenting sies om den er ekte eller ikke. Derfor har hun ikke den dokmentasjonen politiet krever.

KONTROVERSIELL: Den norske kunstneren Morten Viskum. Foto: Galeria Perela
KONTROVERSIELL: Den norske kunstneren Morten Viskum. Foto: Galeria Perela Vis mer

- Ekte vare
I Norge er Morten Viskum omstridt for sin bruk av organer fra døde og levende mennesker i kunsten sin. Han har til sammen tre hender som han ofte bruker som pensler.

- Det er ekte hender, ja. Det er hele poenget, sier Viskum til Dagbladet.

Han befinner seg selv i Italia for å levere malerier malt med de døde hendene til ulike kunstsamlere. At politiet nå etterforsker den utstilte svarte hånda, synes han er både underlig og interessant.

- I Norge har reaksjonene stort sett dreid seg om at organene heller burde vært brukt til organdonasjon, men her blir det religiøse trukket inn, sier Viskum.

- Politietterforskning er kanskje et tegn på at kunstverket er vellykket?

- Jeg er glad for at kunsten blir diskutert i andre fora enn bare i den interne kunstverdenen.

AFRIKANSK: Bilde fra utstillingen i Galeria Perela.
AFRIKANSK: Bilde fra utstillingen i Galeria Perela. Vis mer

- Men at galleristen din risikerer å bli arrestert var vel ikke del av kunstverket?

Vil bli avslørt
- En arrestasjon vil jo bli litt spesielt, det ville jo ikke skjedd i Norge. Jeg vet ikke helt hva jeg skal mene om det før det eventuelt har skjedd, sier Viskum.

En av Viskums døde hender har vært i politiets varetekt før, om enn på en litt annen måte. I Danmark ble den utstilte hånda stjålet, og anonymt levert til den danske kirkeministeren. Ettersom hånda var etterlyst, ble den sendt videre til politiet — som etterforsket tyveriet uten å finne gjerningsmannen. Deretter fikk Morten Viskum hånda tilbake.

Viskum vil ikke svare på hvem hendene har tilhørt, eller hvordan han har skaffet dem til veie.

- Det vil publikum etter hvert få vite, men akkurat nå vil det ødelegge kunstverket, sier kunstneren.

MALER PÅ VEGGEN: Morten Viskum maler bilde med sine døde hender ved å dyppe dem som en pensel i farge - eller blod.
MALER PÅ VEGGEN: Morten Viskum maler bilde med sine døde hender ved å dyppe dem som en pensel i farge - eller blod. Vis mer