Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Etterforsket etter Trump-kritikk

Rapperen Eminem ble kalt inn av den amerikanske sikkerhetstjenesten. Årsaken var blant annet anklager om at han hadde «freestylet truende kommentarer».

TORDNER: Denne freestyle-rappen fra 2017 vekket reaksjoner fra flere - blant annet den amerikanske sikkerhetstjenesten. Video: BET / CNN Vis mer

«Hvordan faen havnet Ivanka Trump i bagasjerommet mitt?»

Dette rapper artist Eminem (født Marshall Bruce Mathers) i låten «Framed», fra 2017-albumet «Revival».

Da artisten slapp albumet «Kamikaze» bare åtte måneder seinere, hevdet han gjennom låten «The Ringer» at han var blitt besøkt av sikkerhetstjenesten United States Secret Service, på bakgrunn av sin utstrakte kritikk mot president Donald Trump.

De fleste tok det for å være overdrivelser og oppspinn i klassisk Eminem-stil.

Det gjorde imidlertid ikke Buzzfeed News, som sendte en innsynsbegjæring hjemlet i den amerikanske loven Freedom of Information Act.

Da Secret Service omsider svarte, fikk redaksjonen i det populære amerikanske nettstedet en overraskelse: Secret Service hadde faktisk hentet rapperen inn til et offisielt intervju.

Bekymringsmelding

I det 40 sider lange dokumentet nettsida fikk overlevert, kommer det fram at sikkerhetsstjenesten hadde sett seg nødt til å prate med artisten på bakgrunn av «truende tekster».

De hadde konkludert med at Eminem «utviste upassende atferd», og at han gjennom musikken sin truet personer de hadde ansvar for å beskytte.

Ifølge Variety fant intervjuet sted 16. januar i fjor.

Den utløsende årsaken til etterforskningen skal ha vært en bekymringsmelding Secret Service mottok i desember året før. Meldingen omhandlet «truende kommentarer mot Ivanka Trump» i låten «Framed».

- Jeg ønsker å vite om dere etterforsker Eminem for de truende tekstene hans om førstedatteren, skrev vedkommende - som seinere viste seg å være en journalist for kjendisnettstedet TMZ. Meldingen skal ha blitt sendt i et forsøk på å få en kommentar om Eminems tekster fra Sectet Service.

«Sangen handler om et mord Eminem husker, og hvor skylden må legges over på noen andre», skriver sikkerhetstjenesten i dokumentene.

Videre skriver de:

«Dette er ikke første gang Mathers kommer med truende kommentarer mot presidenten og familien hans. I juni 2017 «freestylet» Mathers truende kommentarer mot presidenten.»

Rappet under intervjuet

Ifølge dokumentene skal Secret Service har utført en omfattende bakgrunnssjekk av rapperen før han ble innkalt til møtet. Artistens advokater var til stede.

Ovennevnte «freestyle», altså en improvisert rap, var blant punktene på agendaen. «Freestylen» ble framført av Eminem i oktober 2017 i forbindelse med BET Hip Hop Awards, en årlig musikkpris for artister i hip hop-sjangeren.

- Dette er en fryktelig varm kanne kaffe / Burde jeg kaste den på Donald Trump? lirte rapperen blant annet av seg da, ifølge Rolling Stone.

Ifølge BBC ble deler av Eminems improviserte tekst lest opp under intervjuet.

«Mathers kjente igjen sangen, og begynte å rappe med mens verset ble lest opp», kan man lese i dokumentet.

Sikkerhetsstjenesten ville også vite om artisten hadde mottatt foruroligende fanbrev som følge av sine Trump-kritiske tekster.

To dager etter intervjuet skal Secret Service ha henlagt etterforskningen.

Eminem har tidligere uttalt at han håper Trump svarer på kritikken.

- Jeg har noen linjer på lur i tilfelle han sier noe om meg. Jeg blir nesten satt ut av å tenke på ham. Det er så forbanna han gjør meg, sa han til Vulture i 2017.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media