Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Etterkommere reagerer på Tyldums Hollywood-film

- De trengte en slemming, og satte ham der uten å undersøke sannheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske regissøren Morten Tyldums film med Benedict Cumberbatch i hovedrollen som mattegeniet og kodeknekkeren Alan Turing har fått en kjempemottakelse av kritikerne, en drøss priser og regnes som en sterk kandidat til flere Oscar-priser.

Men ikke alle setter pris på «The Imitation Game».

Barnebarna til Turings sjef i arbeidet med å knekke nazistenes sambandskode under Den andre verdenskrig, Alastair Denniston, reagerer på hvordan bestefaren framstilles. Seks av dem har signert et brev til The Telegraph der de hevder seg dypt fornærmet og bitre over skaden filmen påfører forfarens ettermæle.

Trengte en slemming - Han er fullstendig feilpresentert. De trengte en slemming, og satte han der uten å undersøke sannheten om bidraget han ga, sier etterkommer Judith Finch til The Telegraph.

Filmen skal vise at Dennington kommer i konflikt med sine matematikere og skal ha blitt beskrevet av skuespiller Charles Dance som en «pompøs tulling».

Ifølge familien, som ikke er blitt kontaktet av filmskaperne, framstilles mannen som en truende karakter som hindrer det viktige arbeidet, mens han i virkeligheten var ydmyk av natur, hengiven til sitt arbeide og bidragsytende til at koden ble løst.

Var helt Filmprodusentene og manusforfatter Graham Moore erkjenner overfor avisa at Dennington var en av heltene som sørget for at de allierte kunne lytte til fiendens radiosamband i krigens siste fase, men at konflikter i teamet må ha vært uunngåelig med det arbeidspresset de hadde på seg.

- Han var i en lite misunnelsesverdig poisjon som en lekmann som overså arbeidet til noen av århundrets beste matematikere og akademikere, i en situasjon som er nødt til å resultere i en konflikt om hvordan man best får jobben gjort. Jeg vil hevde dette er naturlig når mennesker jobber ekstremt hardt under umenneskelig press med verdens skjebne hvilende på deres skuldre, sier de.

At det å lage film om historiske personer kan vekke reaksjoner, er ikke nytt for norske filmskapere.

I 2012 reagerte datteren til Kon Tiki-flåtens nestkommanderende Herman Watzinger på at faren ble framstilt som skeptisk og klossete i Espen Sandberg og Joachim Rønnings film om Thor Heyerdahl. De responderte med at de hadde brukt sin kreative frihet til å endre rollefiguren for dramaturgiens skyld.

POMPØS: Skuespiller Charles Dance (til høyre) skal ha omtalt rollefiguren sin som en pompøs tulling. Her i en scene fra filmen. Foto: The Weinstein Company/ SF Norge
POMPØS: Skuespiller Charles Dance (til høyre) skal ha omtalt rollefiguren sin som en pompøs tulling. Her i en scene fra filmen. Foto: The Weinstein Company/ SF Norge Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!