Etterlatte frykter at 22.juli-minnestedet blir en bauta over gjerningsmannen

Flere protesterer.

OMSTRIDT: Kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli har vært omstridt. Den svenske kuntneren Jonas Dahlberg ønsker å grave ut materiale fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
OMSTRIDT: Kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli har vært omstridt. Den svenske kuntneren Jonas Dahlberg ønsker å grave ut materiale fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg liker ikke å skrike høyest, men noen ganger må man si ifra. Dette kunstverket er fælt, og det vil være en hyllest til Breivik, ikke ofrene. Man kan lage et mye mer verdig minnesmerke et annet sted, sier Rita Victoria Føreland til Dagbladet.

Hun er en av de etterlatte etter 22. juli. Hennes sønn Thomas Margido Antonsen ble drept på Utøya i 2011. Han ble bare 16 år.

Moren forteller at hun har slitt med tung depresjon i åra etter 22.juli. Hun har deltatt lite i den offentlige debatten i etter terroren, men vil nå være med å støtte naboene som protesterer mot minnestedet på Sørbråten.

- Jeg støtter naboene, heltene som faktisk var der og gjorde noe da politiet og det offentlige svikta. De satte livene sine på spill for å redde ungdom, men takken er å få dette grusomme kunstverket utenfor stuevinduene sine. Jeg synes virkelig ikke noe om det, sier hun

Et åpent sår

Minnestedet på Sørbråten har vært omstridt siden planene for den kunstneriske utformingen ble annonsert i 2014. Vinnerforslaget «Memory Wound» av den svenske kunstneren Jonas Dahlberg, utgjøres av et kutt over en hel odde på Sørbråten, og er ment å være et åpent sår i naturen som vitner om det grusomme som skjedde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer