Etterlengtet bevis

I forrige uke ble antihomoloven i Uganda erkjent ugyldig.

FARLIG: Da Uganda gjorde homofili kriminelt, listet avisa Red Pepper opp 200 homofile med navn og bilde. Foto: AP / NTB Scanpix
FARLIG: Da Uganda gjorde homofili kriminelt, listet avisa Red Pepper opp 200 homofile med navn og bilde. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

«Jeg er ikke lengre kriminell». Ordene tilhører Kasha Jacqueline, lesbisk ugandisk aktivist, da hun fredag fikk vite at antihomoloven i Uganda ble erkjent ugyldig.

Mandag 24. februar skrev seg inn som en av de svarteste i homohistorien. På direktesendt TV signerte Ugandas president Museveni loven som skulle åpne for å straffe homofile med livstid i fengsel. En ville nå kunne bli straffet for å ha kjæreste av samme kjønn, leie ut bolig til lesbiske, homofile, bifile eller transpersoner (lhbt) personer og å tilby helsetjenester til denne gruppen.

Loven sendte en beskjed om at homofile var fritt vilt. Og beskjeden ble hørt. Dagen etter publiserte tabloidavisen Red Pepper navnene til 200 personer under tittelen «EXPOSED: Uganda’s Top 200 Homosexuals Revealed.» Dette satte Kasha, og mange andre i fare. Tre personer fra en LHBT-organisasjon ble kastet ut av sine hjem som direkte resultat av artikkelen og de måtte flykte landet. En kvinne ble angrepet, arrestert og fikk hjemmet brent ned. En 17 år gammel gutt ble banket opp av sine foreldre, truet med politianmeldelse og kastet ut hjemmefra. Siden loven ble vedtatt har 162 overgrep blitt registrert. Dette er sannsynligvis bare toppen av isfjellet.

Aktivistene i Uganda er blant de tøffeste vi kjenner, men også blant de hardest prøvde. Med denne ukas seier er det er viktig å merke seg at loven ble forkastet på grunn av at det var for få parlementsmedlemmer til stede da den ble behandlet. Det betyr at den kan fremmes igjen, og LHBT-bevegelsen i Uganda trenger solid støtte i tida fremover

Det økende hatet mot homofile i Uganda skjer ikke i et vakum. Kampen for homofiles rettigheter i verden har fra starten av stort sett pekt i riktig retning. Derimot har den siste tida minnet oss på at kampen for likestilling og rettigheter ikke er vunnet en gang for alle. At rettighetene vi har kjempet frem kan tas vekk med en håndvending. Det siste året har land som India, Nigeria og Russland vedtatt anti-homolover. Nå ligger lignende forslag på bordet i flere Europeiske land.

Dommen fra Uganda utløser ikke bare seiersbrøl fra ugandere som ikke lengre er kriminelle i eget land. Den gir ringvirkninger langt utenfor Ugandas grenser. Til tross for usikkerheten over hva som skjer fremover er dommen et etterlengtet bevis på at at også en negativ utvikling kan snus. For alle homofile, deres barn og familier, og for oss som jobber sammen med dem, gir dette håp og motivasjon til å fortsette kampen!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.