Forslagsstiller: Une Bastholm fra Miljøpartiet de Grønne (MDG) Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Forslagsstiller: Une Bastholm fra Miljøpartiet de Grønne (MDG) Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

LEDER

Rusreform:

Etterlengtet rusreform

Flertallet på Stortinget har tatt et viktig skritt i riktig retning av en human ruspolitikk. Forhåpentligvis bare det første av mange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I fjor mistet 282 mennesker livet i narkotikarelaterte dødsfall i Norge. Det er et skammelig høyt antall, som plasserer oss nær toppen av statistikken i Nord-Europa.

Ansvaret ligger hos Stortinget. Den harde linjen mot rusavhengige tar liv. Bot gir ikke bedring. Folk som har problemer med rus blir ikke bedre av at avhengigheten kriminaliseres. Rusmidlene de er avhengig av blir heller ikke tryggere av at produksjon og salg er overlatt narkokarteller og andre forbrytere.

Nesten tre hundre døde i året er prisen samfunnet betaler for å føre en ruspolitikk tuftet på moralisering og svogerforskning framfor ordentlig forskning og fornuft. Kriminaliteten som følger i kjølvannet av at folk må ruse seg på illegalt vis, likeså.

I årevis har likevel flere forsøkt å gjøre noe med det. Venstre har lenge vært et fyrtårn for en human ruspolitikk. Den seinere tiden har de fått selskap. Denne uka ble det klart at et flertall i Stortingets helse- og omsorgskomité, bestående av Venstre, Høyre, Arbeiderpartiet, og SV, går inn for «å overføre ansvaret for samfunnets oppfølging for bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk fra justissektoren til helsetjenesten». MDG sitter ikke komiteen, men partiets Une Bastholm har fremmet et lignende forslag.

Det er en historisk merknad fra et flertall på Stortinget. Tidligere i år har vi bare dristet oss til forsiktig optimisme knyttet til mulighetene for rusreform. Nå har de tatt et viktig skritt i riktig retning. Forhåpentligvis bare det første av mange. Det fortjener partiene all honnør for.

Det er imidlertid usikkert når reformen kommer. Både Frp og KrF er imot. Begge partier vil være interessert i å sabotere prosessen. Helseminister Bent Høie, som på borgerlig side har stått i spissen for rusreform, kan derfor få en tung jobb med å overbevise regjeringspartner Frp om å gjennomføre reformen i inneværende periode.

I merknaden påpeker også Arbeiderpartiet og Høyre at de «er enig i at et fortsatt forbud mot bruk og besittelse av narkotika er et viktig normdannende tiltak». Landets to største partier ser altså fortsatt ut til å tro at forbudet redder liv, selv om det i realiteten bidrar til å ta dem. Det er et tegn på at flertallet for å gjøre noe med ruspolitikken er skjørt, og at kampen ikke er over.

Med framover skal vi. En fornuftig vei videre vil være å lage en totrinnsrakett av reformen. Første ledd er å slutte å bøtelegge og straffe rusbrukere. Andre ledd er flytting av ressurser fra justissektoren til helsesektoren, samt forbedring av delene av helsesektoren som skal ta seg av behandling.

Det første kan gjøres over natta. Det andre tar tid.

(I den opprinnelige versjonen skrev vi at merknaden ble vedtatt i forbindelse med MDGs forslag. Det var feil. Merknaden kom i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer