Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Etterlyser bedre støtteapparat

Skuffelsen over å ryke ut av Idol kan være så stor at enkelte trenger profesjonell hjelp. I dag får bare de 10 finalistene tilbud om å snakke med psykolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Selv om mange opplever avslag er det mitt inntrykk at de fleste deltakerne går fra audition med god følelse og et smil om munnen, sier Bjarne Laastad, informasjonsansvarlig i TV2.

I ukevis har hundrevis av unge håpefulle fått beskjed om at de ikke er popstjernemateriale. Noen har fått tilbakemeldinger som «ubrukelig» eller «søppeltryne».

Hittil i år har ikke TV2 sett det som nødvendig å tilby et støtteapparat av psykologer, som kan være tilgjengelig for de ungdommene som tar nederlaget tungt.

 For ungdommer med store forhåpninger og ambisjoner er skuffelsen over å ryke ut stor, uansett hvor i prosessen man får avslaget. Noen kan ruge på skuffelsen i lang tid. For dem som ikke har for eksempel vennegjengen som sikkerhetsnett, kan det være fare på ferde. Hvis ingen tar på seg ansvaret for å spørre, får vi heller ikke vite om disse ungdommene får traumatiske opplevelser, sier sjefpsykolog Christian Frich ved poliklinikk Søndre Nordstrand.

Fare på ferde

Sharon Grace Del Valle (16) nådde opp blant årets 75 beste Idol-deltakere. Hun synes det hadde vært fint å kunne prate med en psykolog da hun røk ut av konkurransen.

-  Jeg hadde store forhåpninger om å gå videre, og ville ikke å tro det da avslaget kom. Da hadde det vært kult å kunne prate om skuffelsen med en psykolog. Det tror jeg flere ville hatt godt av, sier Sharon Grace til Dagbladet.

Ikke personlig

Mailén Korslund (18) kom ikkegjennom nåløyet på audition i fjor. I år ble hun blant de 75 beste.

-  Det var tungt å høre at sangen min hørtes ut som djevleutdrivelse i fjor, men jeg følte likevel ikke behov for å snakke med en psykolog. Venner og familie støttet meg, og det hjalp også å snakke med Idol-crewet. De ringte meg dessuten dagen etter, for å høre at alt sto bra til, forteller Mailén.

-  Vi er ikke bekymret for dommernes ælige tilbakemeldinger til deltakerne. Når vi velger å knytte til oss en psykolog, er det først og fremst den livsomstillingen som finalistene gjennomgår vi tar hensyn til. Mange flytter hjemmefra for å delta, og går fra å være anonym tenåring til mediaeksponert artist, sier Rolf Wenell, prosjektleder i Idol.

SKUFFET: Sharon Grace Del Valle (16) røk ut av Idol. Hun etterlyser en psykolog å prate med for de som går ut.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!