Etterlyser bestevenninna

Forfatterne Anne B. Ragde og Jan Kjærstad reagerer på at Unni Lindell ikke kom med på lista over Norges 25 beste krimromaner gjennom tidene.

HVOR ER UNNI? Anne B. Ragde (t.h.) reagerer på at venninna Unni Lindell ikke ble stemt fram av juryen. Her er de to sammen på Aschehougs hagefest i 2007. Foto: NINA HANSEN
HVOR ER UNNI? Anne B. Ragde (t.h.) reagerer på at venninna Unni Lindell ikke ble stemt fram av juryen. Her er de to sammen på Aschehougs hagefest i 2007. Foto: NINA HANSENVis mer

Karin Fossums «Elskede Poona» stakk av med førsteplassen i Dagbladets store krimkåring. Men flere forfattere Dagbladet har vært i kontakt med, er overrasket over at ikke Lindell står på juryens liste.

- Jeg syns det er veldig rart. Unni Lindell er høyt elsket som krimforfatter, sier forfatterkollega og venninne Anne B. Ragde.

Også Jan Kjærstad etterlyste Lindells navn da han leste lista.

- For meg er det litt uforståelig at hun ikke er nevnt. Hun skriver medrivende og spennende, og er veldig proff. Jeg syns også hun er dyktig med karakterene sine.

Inspirerende
Parallelt med jurykåringen har Dagbladets lesere stemt fram sine 25 favoritter på Dagbladet.no. Der kom Lindells «Honningfellen», «Drømmefangeren» og «Slangebæreren» med på lista. Dette gjør Unni Lindell veldig glad.

- Det er klart at det inspirerer meg. Jeg vil også gratulere alle de på jurylista. Det hadde selvfølgelig vært stas å bli stemt fram av juryen også, men jeg føler noen ganger at slike lister er litt politisk korrekte, sier hun.

Etterlyser flere
Til tross for at Jan Kjærstad savner Lindell på lista, nikker han anerkjennende til de tre første plassene.

- Det er fint at Karin Fossum vant. Hun skriver bra, og er også flink til å drive sjangeren framover med sine menneskeskildringer.

Anne B. Ragde har ikke lest «Elskede Poona», og vil derfor ikke uttale seg om den, men hun etterlyser flere andre forfattere i tillegg til Lindell.

- Jeg syns det er påfallende at verken Gert Nygårdshaug, Tom Egeland eller Tom Kristensen er der.

Dagbladets litteraturansvarlig og jurymedlem, Fredrik Wandrup, var forberedt på reaksjoner.

- Jeg forstår veldig godt at noen er overrasket over at Lindell ikke er på lista. Hun er jo en av de mest solgte, leste og filmatiserte krimforfatterne. Men juryen har selvsagt ikke lagt salgslister eller popularitet til grunn for sine vurderinger, sier han.

• Les om folkets kåring her.