Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Etterlyser flere sterke kvinneroller

Pia Tjelta (28) deler ut pris under kveldens «Amanda»-show på TV 2. Bare fem av 26 nominerte er kvinner. Det opprører henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er trist at så få damer er nominert. Det sier litt om at norsk film fortsatt er en mannsdominert bransje. Alle undersøkelser viser at det er 80 prosent menn i sentrale funksjoner, sier Pia Tjelta.

I kveld deler hun ut prisen for beste manus sammen med skuespillerkollega Jorunn Kjellsby (62). Bare menn er nominert i klassen. - Jeg tror ikke det er tilfeldig at vi er to damer som deler ut prisen for beste manus. Vi representerer to generasjoner kvinnelige skuespillere som ønsker oss manus med sterke kvinneroller. Det er bare å sette i gang å skrive, oppfordrer Tjelta og får støtte av Kjellsby.

- Det er få gode kvinneroller. Jeg synes også det er trist at det er få kvinnelige regissører. De som finnes, får ikke nok å gjøre. Slik har det alltid vært, sier hun.

Ikke kvotering

Selv om Tjelta ønsker seg flere kvinneroller i norsk film, er hun motstander av kvotering. - De beste manusene må bli film, uavhengig av hvem som står bak.

- Men du ønsker deg vel flere hovedroller?

- Selvfølgelig gjør jeg det. Hvem vil ikke ha større utfordringer? Jeg begynner å kjede meg hvis jeg bare skal spille den søte kjæresten eller butikkdama. Da kan jeg like godt finne på noe annet å gjøre. Kanskje jeg må vurdere å skrive manus selv.

Tjelta har lest få manus som får fram dobbeltheten i kvinneskikkelsen. - Det er enten hora eller madonna. De menneskelige prosessene vi går gjennom er ikke avhengige av kjønn. Derfor håper jeg det blir skrevet flere sterke kvinneroller.

PROVOSERT -Jeg har lest få manus til dags dato som får frem dobbeltheten i kvinneskikkelsen, sier Pia Tjelta.
PROVOSERT -Jeg har lest få manus til dags dato som får frem dobbeltheten i kvinneskikkelsen, sier Pia Tjelta. Vis mer

Manuskvinner

Tjelta tror noe av løsningen kan være flere kvinnelige manusforfattere. - Det finnes mange eksempler på mannlige manusforfattere som har klart å skissere kvinner på en helhetlig og sann måte, men jeg tror vi skriver om det vi kjenner best. Det er kanskje lettere for menn å skrive om menn.

Linn Skåber (36) skal også dele ut pris i kveld. I likhet med Tjelta, tror hun utfordringen ligger hos manusforfatterne.

- Det er en positiv prosess i gang. Manusforfatterne har begynt å innse at det finnes interessante kvinner over 40 år. Jeg tror kvinnemangelen er betydelig mindre problem om et par år, sier hun.

Til tross for at det er få nominerte kvinner under kveldens «Amanda»-fest, er Tjelta også optimistisk.

- Jeg tror manusene med store kvinneroller er på vei. I min neste film, «Mars og Venus», er regissøren Eva Dahr og produsentene er kvinner. Jeg kjenner kvinnelige produsenter, fotografer, innspillingsledere, og regissører. De er alle driftige og dyktige damer som kan gjøre vann til vin, skryter Tjelta.