Etterlyser internasjonalt kunstregister

Munch-verker for flere titalls millioner er på avveie. Frp-politiker Ib Thomsen mener det er betenkelig at vi ikke har et system for å spore norsk kunst.

ETTERLYSER KUNSTREGISTER:  Frp-politiker Ib Thomsen etterlyser et norsk kunstregister, som kan kobles opp mot et internasjonalt. Det for å lettere kunne spore tapte kunstverk. Her er Munchs «Skrik», som tidligere er blitt stjålet.
ETTERLYSER KUNSTREGISTER: Frp-politiker Ib Thomsen etterlyser et norsk kunstregister, som kan kobles opp mot et internasjonalt. Det for å lettere kunne spore tapte kunstverk. Her er Munchs «Skrik», som tidligere er blitt stjålet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er synd og dramatisk at kulturarven forsvinner ut av landet. Dette må sees i en større sammenheng, og vi må få et register som kobler seg opp mot de internasjonale. Det vil være langt mer effektivt enn et norsk register, sier Ib Thomsen, kulturpolitisk talsmann i FrP, til Dagbladet.

Bakgrunnen for uttalelsen er gårsdagens oppslag i Dagbladet. Der kommer det frem at 37 Munch-bilder i øyeblikket er meldt stjålet eller ikke kommet til rette. Tallet er hentet fra britiske Art Loss Register, som hever å være verdens største katalog over stjålet kunst.

Norske myndigheter har ingen oversikt over stjålne kunst og kulturgjenstander.

Thomesen etterspurte daværende justisminister Knut Storberge om et slikt register allerede i 2009. FrP-politikeren vil ha en søkbar internasjonal database for norsk kunst, siden stjålet kunst gjerne føres ut av landet.

- Sjokkert - Det finnes et internasjonalt register, men regjeringen ønsker bare et norsk. På vegne av norsk kunst er det betenkelig at dette er nedprioritert. Det ville være lettere å spore og få tilbake bildene om de inngikk i et internasjonalt register. Dette er bilder som forsvinner ut av landet og er en del av kulturarven. Hvis de blir solgt flere ganger, vil det være enklere å spore dem gjennom et internasjonalt system, sier Thomsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer