Etterlyser norsk «Jalla! Jalla!»

Den norsk-pakistanske tv-kjendisen Noman Mubashir har følgende oppfordring til norske filmskapere: -Kutt ut den Blenda-hvite bonderomantikken og lag flerkulturelle filmer!

Noman Mubashir er nyhetsoppleser og reporter i «Østlandssendingen» og «Migrapolis» på NRK1. Han er også jurymedlem under årets Film fra sør-festival. Den kjente journalisten har i flere år sett indiske og pakistanske filmer, bedre kjent som Bollywood-filmer, og etterlyser norske crossoverfilmer som «Bend it like Beckham», «Jalla! Jalla!» og «Øst er øst». Han synes norske filmer altfor ofte er bonderomantiske og virkelighetsfjerne.

- «Jeg er Dina», «Heftig og begeistret» og «Det største i verden» - hvor blir det av den norske flerkulturelle filmen som kan vise at Norge ikke lenger er et Blenda-hvitt samfunn? Vi trenger en «Jalla! Jalla!» som kan gjenspeile den norske urbane virkeligheten.

Flere ståsteder

Mubashir sender dermed en kilevink til landets manus- og filmskapere, men mener at en nordmann med etnisk bakgrunn er best skikket til å lage en slik film.

- En sånn person ser samfunnet fra flere ståsteder, forklarer han.

Teknisk gode

De siste åra har filmer fra Bollywood og crossoverfilmer blitt stadig mer populære i Europa og USA. Mubashir lurer selv på hvordan en filmsjanger som i alle år har blitt latterliggjort, plutselig har begynt å trekke folk til kinoene.

- Nå opplever vi at «Bombay Dreams» settes opp av Andrew Lloyd Webber i London, at «Monsoon Wedding» vinner Gulløven i Venezia, og at indisk film er i sentrum under Cannes-festivalen. Én av forklaringene er at disse filmene helt klart har blitt mye bedre de siste åra, ikke minst på den tekniske siden, forteller Mubashir.

Maksimalisme

I tillegg mener han at den økende interessen for indisk mat og mote spiller inn.

- Dessuten er minimalismen ut, og i indiske filmer skal jeg love deg at det er maksimalisme som gjelder! avslutter Noman Mubashir.

Film fra sør-festivalen arrangeres i Oslo til og med 20. oktober.

BONDEROMANTIKK: - Nå må norske filmskapere gjøre som sine svenske kolleger og lage flerkulturelle filmer, sier NRK-kjendisen Noman Mubashir. Mubashir sitter i juryen under årets Film fra sør-festivalen, og ser med glede at de indiske Bollywood-filmene blir stadig mer populære.