Etterlyser ny dramatikk

- Anne Marit Jacobsen har dessverre rett, sier Riksteatrets sjef Bente Erichsen. Nationaltheatrets sjef Eirik Stubø etterlyser ny dramatikk med varierte kvinneroller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Magasinet i går fortalte skuespilleren Anne Marit Jacobsen at hun ikke har fått de klassiske rollene fordi hun har vært for tjukk, og flere skuespillere bekreftet problemet.

Kvinnene skal være unge, slanke og rynkefrie, til og med som fru Alving. Unge piker og middelaldrende menn preger rollelistene, mens godt voksne kvinner holder liv i teatrene - nå sist gjennom et nytt comeback for Anne Marit Jacobsen som Lilli Valentin på Nationaltheatret.

- Jo, det er nok slik at utseendet avgjør. Men ikke overalt, sier Bente Erichsen.

- Det er ikke slik med kvinnelige teatersjefer. Vel er det langt flere roller for menn enn for kvinner i dramatikken, men er man problemet bevisst, kan man velge et annerledes repertoar.

Sjøl har hun valgt et repertoar med mange gode kvinneroller og skuespillere som kan gjøre en troverdig tolkning av kvinnerollene.

Valgt annerledes

- Mine holdninger har gjort utslag i repertoaret. Vi har i mye større grad kvinner i fokus enn det som er vanlig ved teatrene. Vi har blant annet vist «Fru Inger til Østråt», «Medmenneske» og «Den fjerde nattevakt» og til høsten «Kranes konditori». Vi er nok ikke så opptatt av utseendet som våre mannlige kolleger. Er man i utgangspunktet opptatt av kvinner og dramatikk for og med kvinner, så vil man tenke og handle annerledes, sier Erichsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer