Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Etterlyst: Valgerd

Bokbransjen hudfletter Valgerd Svarstad Haugland for ikke å delta i debatten den viktigste, litterære kampen på mange år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skal forfattere, forleggere, bokhandlere, oversettere og dramatikere ut i punktdemonstrasjon foran regjeringsbygningen i Oslo. De skal reise bust mot det de mener er regjeringens redusering av norsk bokbransje, ved den nye bokbransjeavtalen. I dag går også høringsfristen ut for avtalen som trer i kraft 1. mai.

Historieløs

I all hovedsak har det vært moderniseringsminister Morten A. Meyer som har ført saken i regjering og offentlighet.

- En kulturminister i forkledning, sa Geir Pollen, den avtroppende formannen under Den Norske Forfatterforenings (DnF) årsmøte i helga.

Stadig flere i bransjen spør seg nå: hvor er det blitt av den virkelige kulturministeren? Valgerd Svarstad Haugland er blond, er rundt 175 cm høy og fører vestlandsmål. Hun er ikke sett i nærheten av den viktigste litterære debatten i Norge på mange år. DnF har gjentatte ganger forsøkt å få henne til et møte, men de har fortsatt ikke fått noe svar.

- Et meget godt spørsmål. Jeg vet ikke hvor hun er blitt av, sier forfatter og styremedlem i DnF, Vigdis Hjorth. 

-  Det er en historieløshet i forhold til dette som hun åpenbart ikke forstår. Norske myndigheter har i hele etterkrigstiden og fram til nå følt et stort ansvar for utviklingen av det litterære feltet, i godt samarbeid med alle i bransjen.

- Jeg lurer også på hvor hun er blitt av, sier forfatter og nyvalgt styremedlem i DnF, Thorvald Steen.


Svik
Generalsekretær Trond Andreassen i Norsk faglitterær forfatter-og oversetterforening etterlyser også kulturminister Svarstad Haugland.

- Hun har sviktet den kulturmeldingen hun la fram for Stortinget i fjor. Der det slås fast at rammevilkårene for bokbransjen skal ligge fast.

- Har du noen teori på hvorfor hun har vært borte fra debatten?

- Det er jo de som mener hennes maktbase ble svekket etter at hun gikk av som leder i KrF, og at hun ikke lengre har den direkte tilgangen til politikkens sentrum. Det har kanskje noe for seg. Det er i alle fall veldig vanskelig å finne gode forklaringer på hvorfor hun har sviktet som hun har gjort, sier Andreassen. Og hva sier Valgerd Svarstad Haugland selv til alt dette? Vi får beskjed fra en av hennes rådgivere at statsråden ikke ønsker å kommentere saken. Men at hun skal møte representanter fra forfatterforeningen over påske.

HVOR ER DU?: Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland vil ikke svare på hvorfor hun har vært fraværende i bokbransjedebatten.
KRITISK: Geir Pollen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!