PÅ PREMIERE:  Ari Behn har gjort både tv og teater det siste året. Her er Ari og Märtha Louise på premieren av teaterforestillingen «Treningstimen» på Rogaland Teater. Foto: Lars Eivind Bones
PÅ PREMIERE: Ari Behn har gjort både tv og teater det siste året. Her er Ari og Märtha Louise på premieren av teaterforestillingen «Treningstimen» på Rogaland Teater. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

«... ettersom hun snakket, dro hun av seg kjole på kjole»

Les utdrag fra Ari Behns nye bok.

(Dagbladet): Den 16. september skal Ari Behn lansere sin nye bok, som har fått navnet «Talent for lykke».

Boka består av rundt 25 noveller. Den handler om blant annet familieliv, oppvekst, reiser og kjærlighet, ifølge Bjørn Aagenæs, forlegger i Kolon.

Kler av seg I dag var det lansering av Kolon forlags høstliste. I katalogen er et utdrag fra en av Behn tekster gjengitt.

Utdraget er fra novellen «Fem kjoler»:

«Hun hadde først stått framfor oss kledd i svart og ettersom hun snakket, dro hun av seg kjole på kjole fra rødt til gult til grønt til hvitt. Samtidig som hun fortalte om tiden de hadde fått sammen. Om alt hun hadde trodd skulle skje. Om alt hun visste ikke lenger ville skje. Om sin uendelige kjærlighet. Ingen kunne på forhånd ha gjettet at hun gikk kledd i fem kjoler utenpå hverandre. Presten og vi andre sto rundt henne og så på fargene som virvlet framfor oss. Helt til hun med ett foldet hendene og knelte i hvit linkjole. «Dette er alt,» sa hun.»

Sex, dop og død Under Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai, samarbeidet Behn og kunstner Unni Askeland om utstillingen «AU». På åpningen leste han fra sin kommende bok, og fortalte at «Talent for lykke» handlet om sex, dop og død.

Behn har det siste året også vært opptatt med både tv og teater.

Serien «Ari og Per», som gikk på NRK i vår, skapte stor debatt. Det blant annet fordi Behn kontaktet sin døde bestefar gjennom hypnose. I mai stakk de av med prisen «beste underholdning» under Gullruten i Bergen.

I mars hadde hans stykke «Treningstimen» premiere på Rogaland teater, til ujevn kritikk.

- På sitt høyeste nivå Nå er Behn altså tilbake med bokutgivelse.

Hans forlegger Aagenæs sammenlikner «Talent for lykke» med suksessen «Trist som faen» fra 1999, og beskriver den som en «dyster og alvorlig» bok.

- Behn er tilbake på sitt høyeste nivå, sier Aagenæs til Dagbladet.

FAKSIMILE:  Kolon forlags høstkatalog.
FAKSIMILE: Kolon forlags høstkatalog. Vis mer