Etterspill

En av de beste krimseriene for tida får sin andre bok på norsk

BOK: Alan Banks løser sitt tolvte mysterium i «Etterspill», i et sjokkerende psykodrama som også er et av vårens krimhøydepunkter. I fjor fikk norske lesere sitt første møte med førstebetjent Alan Banks, da han løste et over 50 år gammelt mordmysterium i Yorkshire. I år er han tilbake i en mildt sagt motbydelig kriminalsak som også har spor bakover i tida, men som mest handler om etterspillet når en overgriper og seriemorder er satt ut av spill.

Den dramatiske pågripelsen av læreren Terence Payne får voldsomme konsekvenser. Payne er identisk med Kameleonen, mistenkt for å ha bortført fem unge jenter. En årvåken nabo har hørt skrik fra huset hans, og når politiet ankommer, finner de Paynes kone forslått og blødende, mens Payne overfaller og dreper en politimann og blir sterkt skadd når politikonstabel Janet Taylor lar ham få smake batongen. I kjelleren ligger liket til en av de bortførte jentene.

Etterspillet etter arrestasjonen av Payne har to tråder. For det første: Kan Paynes kone Lucy virkelig være så uskyldig som man tror? Er det mulig å bo i samme hus som en mann som kidnapper, voldtar og dreper tenåringsjenter og ikke ane noe? Den andre tråden er blindt juridisk: Konstabel Taylor settes under full etterforskning for overdreven voldsbruk - under pågripelsen av denne mannen med en grotesk mordrekke bak seg.

Britisk-kanadiske Peter Robinson har skrevet en stramt realistisk og psykologisk troverdig spenningsroman, hvor han tar opp ekstremt ubehagelige og rystende temaer om menneskelig ondskap.

Terence og Lucy Payne har flere virkelige engelske modeller fra de siste 30- 40 åra: Ian Brady og Myra Hindley, Fred og Rose West, Ian Huntley og Maxine Carr og den pågående Dutroux-saken i Belgia. Alle sakene har sjokkert verden, og i etterkant er det diskutert i hvilken grad partneren bisto mannen eller var klar over hans aktiviteter.

Selv om hovedpersonen til Peter Robinson er en politimann, er ikke det begrensende for hvordan handlingen utvikler seg - Robinson overøser oss ikke med polititekniske detaljer, men konsentrerer seg mer om de følelsesmessige sidene ved saken.

Han bruker flere fortellerstemmer, og særlig naboen Maggie Forrest er en betydelig medspiller i «Etterspill», med sin velmenende innblanding.