EU – en vellykket modell for andre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EU: Norsk Utenrikspolitisk Institutt og EU-kommisjonens representasjon i Norge inviterer i dag til seminar om EU som modell. De har fått med seg representanter for Sør-Afrika, Indonesia og Brasil som samarbeidspartnere, og som debattanter. EU-entusiaster som NUPI-direktør Jan Egeland og ikke ukjente Paul Chaffey fra NHO skal også tale til oss. EU-skeptikere glimrer som vanlig med sitt fravær på NUPIs talerliste.

Påstanden er altså at EU kan tjene som en slags modell for andre regioner i verden. Formodentlig en vellykket modell, må vi anta. Med sitt demokratiske underskudd, sin korrupsjonsbefengte økonomi, sine dype indre motsetninger og sin aversjon mot å lytte til egne befolkninger, kan en jo stille seg noe undrende til hva slags modell dette er. Det får vi nok vite på hotell Bristol. EU er gode til å fortelle suksesshistorier.

Jeg stiller meg spesielt spørrende til at EU skal være et forbilde for Afrika, og at organisasjonen Den Afrikanske Union (AU) sees på som en kime til et afrikansk EU? Kan noen virkelig se for seg et afrikansk Brussel? Ingen i Afrika snakker vel om en felles afrikansk mynt, en felles president, en felles utenrikspolitikk etc. for Afrika? Derimot er mange opptatt av å kvitte seg med restene av europeisk kolonialisme, i tillegg til å motstå presset fra EU på å påtvinge afrikanerne europeisk økonomisk liberalisme og urettferdige bytteforhold i handelspolitikken., jfr. de såkalte EPA-forhandlingene med CAP-landene (Carabbean, African and Pacific countries). Det kom nok som et sjokk for det mektige EU at CAP-landene nektet å godta EUs diktatoriske betingelser i disse forhandlingene i desember.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer