Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

EU – en vellykket modell for andre?

EU: Norsk Utenrikspolitisk Institutt og EU-kommisjonens representasjon i Norge inviterer i dag til seminar om EU som modell. De har fått med seg representanter for Sør-Afrika, Indonesia og Brasil som samarbeidspartnere, og som debattanter. EU-entusiaster som NUPI-direktør Jan Egeland og ikke ukjente Paul Chaffey fra NHO skal også tale til oss. EU-skeptikere glimrer som vanlig med sitt fravær på NUPIs talerliste.

Påstanden er altså at EU kan tjene som en slags modell for andre regioner i verden. Formodentlig en vellykket modell, må vi anta. Med sitt demokratiske underskudd, sin korrupsjonsbefengte økonomi, sine dype indre motsetninger og sin aversjon mot å lytte til egne befolkninger, kan en jo stille seg noe undrende til hva slags modell dette er. Det får vi nok vite på hotell Bristol. EU er gode til å fortelle suksesshistorier.

Jeg stiller meg spesielt spørrende til at EU skal være et forbilde for Afrika, og at organisasjonen Den Afrikanske Union (AU) sees på som en kime til et afrikansk EU? Kan noen virkelig se for seg et afrikansk Brussel? Ingen i Afrika snakker vel om en felles afrikansk mynt, en felles president, en felles utenrikspolitikk etc. for Afrika? Derimot er mange opptatt av å kvitte seg med restene av europeisk kolonialisme, i tillegg til å motstå presset fra EU på å påtvinge afrikanerne europeisk økonomisk liberalisme og urettferdige bytteforhold i handelspolitikken., jfr. de såkalte EPA-forhandlingene med CAP-landene (Carabbean, African and Pacific countries). Det kom nok som et sjokk for det mektige EU at CAP-landene nektet å godta EUs diktatoriske betingelser i disse forhandlingene i desember.

EU har i sin Lisboa-strategi vedtatt at de skal bli verdens ledende økonomiske enhet (innen 2010 – men det er utsatt…). Deres iver etter å stå modell for andre, må sees på den bakgrunn. I Afrika er kineserne i ferd med å få fotfeste. Det skremmer Brussel. Samtidig, og kanskje også som en frukt av dette, er afrikanske stolthet og bevissthet kommet klarere til uttrykk, i form av samarbeid og fellesskap. Det er imidlertid noe helt annet enn å ta blåkopi av den europeiske union. Med mindre man fascineres av den elitære tenking som preger hele EU-prosjektet. Eliter har dessverre også Afrika hatt sin alt for store del av. Skal Afrika få sin utvikling, må folkenes reelle behov komme til uttrykk. Der har de lite å lære fra EU.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media